Ayam, telur naik harga, 10 makanan ini tinggi protein, murah lagi 'awesome'

September 22, 2021
Oleh Azma ML

AYAM adalah jenis haiwan yang paling banyak dijadikan sajian di dunia.

Dipercayai kos yang rendah untuk menternak haiwan ini berbanding mamalia seperti lembu menjadikan daging ayam dan telur ayam sebagai bahan masakan yang paling lazim digunakan.

Ayam adalah sumber nutrien seperti protein, niasin, selenium dan fosforus. Setiap 100gram dada ayam mengandungi 31 gram protein.

Kenaikan harga ayam akhir-akhir meresahkan pengguna. Harganya naik melambung sejak awal bulan lalu sehingga lebih RM10 sekilogram.

Tidak hanya daging ayam, telur juga dilaporkan mengalami peningkatan harga susulan dakwaan penternak dan pengeluar terpaksa menampung kos kenaikan harga dedak, anak ayam dan sumber tenaga pekerja asing.

Hal ini sekali gus memberikan impak kepada perbelanjaan barang dapur bagi setiap keluarga.

Namun, tahukah korang terdapat makanan lain yang mempunyai kandungan protein yang lebih kurang sama dengan ayam?

Justeru, korang boleh juga beralih kepada bahan makanan lain untuk mendapatkan sumber protein untuk tubuh.

Antara makanan yang tinggi protein yang tetapi lebih murah harganya ialah seperti berikut:

1. Makanan laut seperti ikan, udang dan kerang-kerangan. Ikan kembung misalnya mempunyai 21.4 gram protein bagi setiap 100 gram manakala ikan sardin pula mengandungi 19 gram bagi setiap 100 gram isinya. Boleh dikatakan semua jenis ikan mengandungi protein yang tinggi.

Iklan

2. Ikan bilis saiznya kecil tetapi tinggi kandungan proteinnya. Setiap 100 gram ikan bilis membekalkan 20 gram protein!

3. Makanan yang diperbuat daripada tenusu seperti susu dan yogurt sarat dengan protein. Secawan susu mengandungi lapan gram protein manakala yogurt pula 8.5 gram nutrien penting itu.

4. Kekacang seperti kacang kuda (chickpea) lebih murah harganya berbanding badam. 28 gram kacang kuda mengandungi tiga gram protein.

5. Oat ialah bijirin yang tinggi protein dan serat. Setiap 81 gram oat mengandungi 10.7 gram protein.

6. Tempe juga boleh membekalkan protein yang tinggi. Dalam 85 gram tempe, 17 gram daripadanya adalah kandungan protein.

Iklan

7. Tauhu ibarat ‘adik beradik’ kepada tempe tidak kurang hebat kandungan proteinnya. Sering menjadi sajian golongan vegetarian, 85 gram tauhu mengandungi sembilan hingga 16 gram protein.

8. Susu soya adalah punca protein yang murah dan sedap. Setiap secawan susu soya terkandung 6.3 gram protein.

9. Buah yang paling tinggi kandungan protein ialah jambu batu. Siapa sangka secawan jambu batu mengandungi 4.2 gram protein!

10.Siapa sangka sapuan mentega kacang hanya terdiri daripada lemak semata-mata. Setiap dua sudu besar mentega kacang mengandungi 8 gram protein!

Tanpa ayam dan telur yang sedang melambung harganya, olahan sajian menggunakan 10 bahan masakan ini berupaya menampung keperluan protein keluarga.

Disarankan agar sesuaikan ia dengan cara memasak yang digemari keluarga untuk lima hidangan sehari.

Baca juga Terkenal Di Terengganu, Kuih Kayu Keramat Sangat Menyelerakan

Kekurangan protein boleh menyebabkan pengecutan tisu otot, edema dan anemia. Lebih membimbangkan kekurangan protein juga punca pertumbuhan perlahan bagi kanak-kanak.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, setiap hari kita memerlukan dua hingga empat sajian makanan berprotein mengikut keperluan individu.

Pun begitu, makanan tinggi protein harus diambil dalam kuantiti yang sederhana.

Pemakanan  sihat adalah merujuk ‘pinggan  sihat’ yang mengandungi suku hidangan karbohidrat, suku protein dan separuh hidangan sayur-sayuran.

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram!