JIKA anda seorang wanita, adakah ada berasa….

Nyeri di perut bahagian bawah dan panggul?
Volum darah yang berlebihan saat haid?
Sakit saat membuang air besar atau buang air kecil?

Rasa nyeri itu lazimnya biasanya akan bertambah parah saat anda menstruasi atau melakukan hubungan seksual.

Ada juga wanita yang mengeluhkan nyeri yang terasa menjalar dari perut bagian bawah, punggung, hingga kaki. Tidak kurang juga rasa kram dan sakit disertai dengan mual, muntah, atau cirit-birit.

Sekiranya itu antara simptom utama yang dirasakan, awaslah duhai wanita… anda barangkali sedang ‘diserang’ masalah endometriosis. Bagaimanapun tingkat rasa nyeri itu berbeza-beza pada setiap wanita.

Menariknya, tahukah wanita bahawa endometriosis dan kesihatan mental boleh saling berkait?

● Satu daripada 10 wanita mengalami keadaan yang boleh mengambil masa sehingga 7 tahun untuk didiagnosis.
● Endometriosis boleh menjejaskan mental dan membawa kepada kemurungan dan kebimbangan!

Adakah anda tahu bahawa endometriosis adalah salah satu masalah kesihatan yang paling sukar untuk didiagnosis?

Tiada pemeriksaan khusus untuk keadaan itu, dan setiap wanita yang terkenanya menderita dalam pelbagai cara.

Justeru jika ada dihinggapi simptom-simptom itu – jangan berdiam diri!

Itu perkongsian Pakar Obstetrik & Ginekologi penduduk Sunway Medical Center Velocity (SMCV), Dr Wong Yen Shi.

Dr Wong Yen Shi

Memudahkan penerangan, menurutnya endometriosis merujuk kepada keadaan perubatan yang mana tisu yang biasanya melekat dalam rahim – endometrium – tumbuh di luar rahim. Hal sedemikian boleh menyebabkan kesakitan teruk semasa tempoh haid seseorang.

Menyedari hakikat itu, sempena Mac yang merupakan bulan kesedaran endometriosis, SMCV menonjolkan pentingnya wanita menjaga kesihatan fizikal dan mental mereka dengan mendapatkan rawatan dan sokongan perubatan yang diperlukan.

Tanda-tanda endometriosis

Endometriosis menjejaskan satu daripada 10 wanita di seluruh dunia [https://www.klfertility.com/a-closer-look-at-endometriosis/].

Kata Dr Yen Shi, keadaan itu boleh mengambil masa sehingga tujuh tahun untuk didiagnosis.

Dianggarkan 68 peratus kanak-kanak perempuan dan wanita muda yang didiagnosis, 30 hingga 50 peratus wanita daripada berisiko untuk kemandulan!

Menakutkan bukan?

“Masalahnya, topik utama yang tidak sering dibincangkan adalah bagaimana kesakitan fizikal yang dapat menimbulkan masalah kesihatan mental.

“Oleh kerana endometriosis tidak mudah didiagnosis, pesakit tidak dapat menyatakan apa yang mereka lakukan dengan jelas dan tepat, yang boleh menyebabkan kebimbangan dan kemurungan.

“Stigma sosial yang mengelilingi keadaan ini menyebabkan pesakit mengasingkan diri kerana mereka tidak merasa difahami atau didengar. Ini kemudian menghalang mereka daripada mencari bantuan yang diperlukan untuk merawat keadaan,” kongsinya.

Menurut Dr Yen Shi, justeru pentingnya mendapatkan bantuan bukan hanya daripada pakar perubatan, tetapi juga dari kumpulan sokongan.

“Walaupun langkah pertama dan paling penting untuk diambil adalah merawat kesakitan, ia juga penting bagi pesakit untuk menerima sokongan dari ahli keluarga, rakan kongsi dan rakan mereka.

“Kesan psikologi seperti penyakit yang melemahkan perlu ditangani dan tidak diambil ringan kerana ia boleh menjejaskan fungsi sosial mereka. Penurunan kualiti hidup, emosi negatif, tekanan, kebimbangan atau kemurungan mungkin berlaku akibat kesakitan yang mereka alami,” tegas Dr Yen Shi.

Iklan

Rintangan yang sedemikian boleh menyebabkan wanita bekerja atau bersekolah, kerap masuk ke hospital disebabkan kesakitan! Kira-kira 82 peratus wanita daripadanya tidak dapat menjalankan aktiviti harian mereka kerana endometriosis dan kesannya.

 

Tunjukkan sokongan

Dr Yen Shi mengungkapkan bahawa terdapat banyak cara yang mana seseorang dapat menunjukkan sokongan mereka terhadap pesakit itu.

Ia boleh bermula dengan memahami endometriosis – gejala, rawatan, kesan sampingan ubat-ubatan serta bagaimana ia memberi kesan kepada kehidupan pesakit.

“Seseorang hanya boleh menunjukkan sokongan mereka dengan menghubungi dan memeriksa pesakit dan bertanya bagaimana mereka boleh membantu. Berhati-hati dengan tanda-tanda yang ditunjukkan oleh pesakit ketika mereka mengalami kesakitan.

Iklan

“Ambil perhatian dan ingatkan mereka tentang masa depan. Memahami mereka yang tidak dapat menghadiri acara sosial kerana mereka mungkin mengalami keletihan yang kronik.

“Mereka mungkin cenderung untuk mengasingkan diri kerana mereka merasa seperti beban. Jadi mereka mungkin akan menghargai usaha anda itu,” tambahnya.

Dapatkan bantuan profesional

Pesakit juga perlu menyertai kumpulan sokongan dan mendapatkan bantuan profesional jika mereka mengalami sebarang masalah emosi akibat daripada endometriosis.

Dapatkan profesional dan pakar berada untuk membincangkan cara terbaik yang mana pesakit boleh menguruskan cabaran mereka dan menghadapi lebih baik.

Lebih banyak pesakit bercakap tentang kesakitan mereka, semakin banyak pengalaman mereka akan dinormalisasi.

Mengakhiri stigma sosial sekitar endometriosis adalah tanggungjawab bersama untuk semua. Mari kita bekerjasama untuk membolehkan lebih banyak wanita muncul tentang perjuangan mereka, dan untuk membantu orang lain yang akan melalui pertempuran yang sama.

###