Puding pisang bersos kastard lemak berkrim

June 26, 2020
Oleh Azimah

UMUM maklum pisang memang banyak khasiatnya. Mesti ramai juga yang menggemari buah ini bukan?

Buah pisang kaya dengan serat. Ia membantu melambatkan penghadaman. Serat di dalam buah ini juga turut membantu mempertingkat keberkesanan sistem penghadaman.

Buah pisang merupakan makanan yang mengandungi rendah kalori dan tinggi serat. Dua faktor ini menjadikan ia pilihan yang baik untuk dimasukkan ke dalam diet.

Barangkali korang banyak 'stok' pisang di rumah, tapi bosan jika hanya begitu saja, bolehlah cuba resipi puding pisang bersos kastard lemak berkrim ini.

Pemanis mulut ini pastinya sedap dinikmati. Dengan rasanya yang lemak berkrim dek dilimpahi sos kastard, bahan asasnya iaitu pisang juga mempunyai banyak khasiat.

Berikut resipi menarik yang boleh dicuba.

Iklan

Puding Pisang Bersos Kastard

Bahan-bahan:
Pisang nangka digoreng dengan sedikit Planta.

Iklan

Sos kastard:
1 tin susu cair
1/2 tin air
1 biji kuning telur
2 Sb tepung kastard
2 Sb gula pasir
*Sb = Sudu besar

Cara penyediaan:
1. Sehelai daun pandan disimpul.
2. Masak semua bahan sehingga pekat.
3. Sesudah suam, masukkan ke dala, peti ais.
4. Letakkan pisang yang digoreng tadi ke dalam pinggan. Tuangkan sos kastard tadi dan taburkan sedikit kismis.

Bahan hiasan terpulang pada kegemaran masing-masing.

Selamat mencuba!

Kredit : Linda Zaid