CUACA panas dan hujan yang tidak menentu bukan sahaja menyebabkan kulit wajah menjadi kering, bahkan bahagian bibir turut mengalami masalah sama.

Justeru, bagi individu yang berdepan situasi bibir kering dan mengelupas jangan sesekali melembapkan bahagian itu dengan menggunakan lidah.

Tindakan sedemikian akan memudaratkan kerana ia menyebabkan lapisan minyak yang melindungi bibir berkurangan, sekali gus nilai pH tidak sekata.

Oleh itu, bagi mengatasi masalah bibir kering segmen Sihat Cantik kali ini berkongsi antara solusi yang boleh dipraktikkan. Antaranya ialah:

Pelindung UV

tip cantik
Sebelum keluar rumah atau melakukan aktiviti harian di luar (outdoor), pastikan bibir korang telah dilapisi pelindung sinaran matahari. Kandungan titanium dioxide dan zink membantu mengelakkan rengsa pada bibir.

8 gelas air putih

tip cantik

Korang juga dinasihatkan supaya minum lapan gelas air putih setiap hari bagi mengekalkan kelembapan yang berpanjangan.

Iklan

Pada masa sama, amalan minum air putih juga membantu melancarkan sistem pencernaan.

Ia termasuklah, menghindarkan masalah sembelit dan membakar kalori dengan cepat.

Iklan

Salap bibir berperisa

tip cantik
Elak menggunakan pelembap bibir berperisa buah seperti strawberi atau beri kerana bahan kimia terkandung di dalam boleh menghilangkan kelembapan.

Sebaik-baiknya memperbanyakkan makan buah dan sayuran yang kaya dengan zat baik untuk sistem dalaman badan serta kecantikan kulit wajah.