Wah! Malaysia Airlines lancar penerbangan baharu dari Doha ke Kuala Lumpur

A
A
A

MALAYSIA Airlines menambah satu lagi destinasi penerbangannya dari Timur Tengah dengan melancarkan laluan Doha - Kuala Lumpur.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Sri Nancy Shukri secara peribadi mengalu-alukan penumpang menaiki penerbangan terus Malaysia Airlines yang baharu itu tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dari Doha semalam.

Menurutnya, perkhidmatan baharu itu akan terus memacu pemulihan pelancongan Malaysia melalui laluan baharu tersebut dan meningkatkan lagi pertumbuhan aliran trafik melalui KLIA serta membuka Malaysia secara lebih luas kepada pelancong dari destinasi antarabangsa yang lain.

Wah! Malaysia Airlines lancar penerbangan baharu dari Doha ke Kuala Lumpur

"Perkhidmatan itu juga membolehkan perhubungan lancar bagi penumpang untuk ke Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad, sekali gus membolehkan hubungan optimum ke Amerika Syarikat, Eropah, Afrika dan Timur Tengah, melalui perkongsian kod syarikat dengan Qatar Airways.

"Malaysia Airlines akan mengendalikan penerbangan terus harian antara KLIA (KUL) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Hamad, Doha (DOH) melalui MH160 yang berlepas dari KUL-DOH pada 9.20 malam dan MH161 yang berlepas dari DOH-KUL pada 1.30 pagi.

"Perkhidmatan harian akan menggunakan pesawat A330-300, dilengkapi dengan 290 tempat duduk, terdiri daripada 27 tempat duduk dalam Kelas Perniagaan, 16 Ekonomi dengan ruang kaki tambahan dan 247 tempat duduk dalam Kelas Ekonomi," kata Nancy.

Baca juga Sasar 2 juta pelancong asing sempena kempen Cuti-Cuti Malaysia 2022, Tourism Malaysia dan Expedia Group tumpu 3 pasaran global

Wah! Malaysia Airlines lancar penerbangan baharu dari Doha ke Kuala Lumpur

Mengulas mengenai pembukaan semula itu, kata Nancy, ia sememangnya melegakan industri pelancongan kerana kami mengalu-alukan lebih ramai pelancong antarabangsa, pendatang baru dan tetap sama, untuk meningkatkan lagi ekonomi negara berikutan pembukaan semula sempadan kepada pelancong antarabangsa mulai 1 April lalu.

"Oleh itu, kami berharap untuk pemulihan yang kukuh dalam pasaran kami sebagai pembukaan semula sempadan akan membuka pintu untuk kedatangan pelancongan bagi meningkatkan pemulihan.

"Kami menyasarkan menarik dua juta ketibaan pelancong antarabangsa tahun ini dengan lebih RM8.6 bilion (AED7.5 bilion) dalam penerimaan pelancongan," katanya.

Sementara itu, menurut Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB), trafik antarabangsa di rangkaian lapangan terbang tempatan meningkat sebanyak 53% selepas sempadan dibuka semula.

Wah! Malaysia Airlines lancar penerbangan baharu dari Doha ke Kuala Lumpur

Sejak itu, MAHB telah merekodkan purata 23,000 pergerakan penumpang antarabangsa setiap hari, dengan angka memuncak melebihi 30,000 semasa cuti perayaan Hari Raya yang panjang baru-baru ini.

Secara keseluruhan, lapangan terbang itu merekodkan sejumlah 642,128 pergerakan keluar penumpang antarabangsa antaranya Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (BKI), Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) menunjukkan peningkatan paling ketara sebanyak lebih daripada 200% masing-masing jika dibandingkan dengan bulan sebelumnya.

Sementara itu, Kumpulan mencatatkan sejumlah 2.78 juta penumpang untuk Malaysia pada April, dengan penumpang domestik pergerakan berjumlah 2.13 juta atau 77%.

Jangan lupa follow kami di Instagram dan lawati portal SinarPlus

Dapatkan info daripada SinarPlus! Join grup Telegram kami DI SINI

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca