PEGAWAI Dietetik, Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia, Muhammad Nazirul Asri Badrul Hisham berkata, kitaran haid tidak normal atau tidak teratur berkait rapat dengan tabiat pemakanan.

Selain itu, ia juga mempunyai kaitan dengan masalah obesiti.

“Individu yang mempunyai berat keterlaluan akan merembeskan hormon estrogen secara berlebihan.

“Estrogen adalah sejenis hormon yang penting bagi sistem reproduktif wanita kerana tahap estrogen yang tinggi dalam badan akan memberi kesan kepada kekerapan seseorang mengalami haid,“ jelasnya.

Lebih membimbangkan, berat badan berlebihan boleh menghentikan kitaran haid seseorang, kata Muhammad Nazirul.

Pun demikian, kepada mereka yang terlalu kurus atau mengalami proses penurunan berat badan secara drastik  pula, turut akan memberi impak kepada kitaran haid.

“Pengambilan kalori yang terlalu rendah akan menghentikan penghasilan hormon yang berperanan dalam proses ovulasi. Biasanya golongan pesakit anoreksia nervosa atau anoreksia bulimia akan berdepan dengan situasi itu,“ jelasnya.

Secara umum, Muhammad Nazirul berkata, tiada makanan khas bagi mendapatkan kitaran haid yang teratur.

“Bagaimanapun, saya tegaskan sekali lagi, berat badan yang ideal adalah amat penting bagi memastikan kitaran haid yang konsisten. Seseorang boleh mengenal pasti sendiri status berat badan mereka melalui pengiraan Indeks Jisim Tubuh,“ katanya.

Iklan

ANEKDOT

Iklan

MENGEKALKAN berat badan sihat dengan cara mengawal pengambilan kalori daripada makanan adalah penting bagi kaum Hawa.

Berikut ialah tip yang boleh dilakukan bagi memastikan tubuh sentiasa sihat sekali gus membantu mengawal kitaran haid agar konsisten setiap masa:

  1. Mengamalkan kaedah pinggan suku-suku separuh ketika makan seperti yang disyorkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia
  2. Memasak atau memilih lauk rendah lemak seperti singgang, sup, kukus, gril, panggang atau bakar.
  3. Menggunakan kaedah masakan tanpa atau rendah minyak seperti alat penggoreng udara  atau menggunakan kuali tidak melekat semasa memasak.
  4. Mengesat atau menyerap minyak daripada makanan bergoreng seperti ayam goreng, keropok dan cekodok.
  5. Minum lebih banyak air kosong berbanding minuman manis.
  6. Memilih makanan atau minuman dengan label makanan rendah gula atau kurang manis.
  7. Meningkatkan pengambilan serat seperti sayur, buah, makanan bijirin penuh dan kekacang bagi meningkatkan kekenyangan di samping mendapat nutrien dan manfaat lain.
  8. Mengambil snek sihat pada saiz hidangan yang sesuai sebagai alas perut di antara masa makan utama bagi mengelakkan rasa lapar. Snek sihat seperti roti bijirin penuh, biskut krim kraker atau buah.

Sumber: Pegawai Dietetik, Jabatan Dietetik, Hospital Pengajar Universiti Putra Malaysia, Muhammad Nazirul Asri Badrul Hisham.