BERITA tentang kehamilan merupakan satu khabar yang cukup menggembirakan. Bukan sahaja buat pasangan yang sudah lama menanti zuriat sendiri, bahkan ahli keluarga yang lain.

Penjagaan kehamilan pada trimester pertama adalah sangat penting dan memerlukan perhatian yang teliti kerana dalam tempoh berkenaan, terdapat risiko seperti keguguran yang mungkin berlaku.

Menurut Mayo Clinic, keguguran adalah kehilangan kehamilan secara tiba-tiba sebelum usia kandungan mencapai minggu ke-20.

Kira-kira 10 hingga 20 peratus kehamilan yang diketahui berakhir dengan keguguran, namun bilangan sebenar mungkin lebih tinggi.

kehamilan

Ini kerana banyak keguguran berlaku lebih awal, sebelum orang ramai menyedari bahawa mereka hamil yang mana bayi dalam kandungan tidak berkembang dengan baik.

Justeru, SinarPlus mendapatkan penerangan lebih terperinci tentang tip penjagaan awal kehamilan bersama Pakar Obstetrik dan Ginekologi di Pantai Hospital Ayer Keroh, Dr Tan Ying An.

kehamilan
Pakar Obstetrik dan Ginekologi di Pantai Hospital Ayer Keroh, Dr Tan Ying An.

Menurut Dr Ying An, trimester pertama adalah tempoh tiga bulan pertama dalam proses kehamilan.

“Proses kehamilan yang normal biasanya mengambil masa selama kira-kira 40 minggu, yang kemudiannya dibahagikan kepada tiga peringkat trimester, iaitu dengan trimester pertama berlaku dari minggu satu hingga minggu 12 kehamilan.

kehamilan

“Dalam tempoh ini, berlaku pelbagai perubahan menarik pada tubuh ibu dan janin dalam kandungan,” katanya.

Secara umumnya, amalan pengambilan asid folik yang juga dikenali sebagai vitamin B9 memainkan peranan penting dalam pembentukan tulang belakang dan otak bayi.

Dr Ying An berkata, wanita yang merancang untuk hamil disyorkan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum hamil untuk mengurangkan risiko bayi lahir dengan kecacatan tiub saraf (spina bifida) dan otak (anencphaly).

 

Mereka yang disahkan hamil juga perlu mengelakkan pengambilan suplemen tanpa nasihat doktor kerana ia boleh mendatangkan kesan negatif kepada bayi.

“Selain itu, kaum Hawa juga perlu mengelakkan pengambilan makanan mentah, terutamanya daging, makanan laut dan telur.

kehamilan

“Pastikan susu dan keju yang diambil telah dipasteur terlebih dahulu. Kurangkan pengambilan ikan laut yang mungkin dicemari merkuri kerana ia boleh membawa kesan negatif kepada perkembangan saraf bayi,” terangnya.

Berikut antara lain saranan yang direkomendasi kepada ibu mengandung:

a) Senaman
– Aktiviti fizikal penting untuk mengekalkan kesihatan si ibu dan disyorkan untuk mereka melakukan senaman ringan seperti yoga, berenang atau berjalan setiap hari.

kehamilan

– Senaman boleh membantu dalam pengurusan berat badan dan mengurangkan risiko kemurungan.

b) Elakkan merokok
– Merokok semasa hamil mampu menyebabkan kelahiran pramatang, berat lahir rendah dan masalah perkembangan.

– Anda dinasihatkan untuk berhenti merokok seawal mungkin untuk mengurangkan risiko kepada bayi.

Pemeriksaan doktor

Menjawab satu soalan, pakar perubatan itu turut menasihatkan si ibu berjumpa doktor bagi mengesahkan kehamilan sekiranya mengesyaki sedang mengandung atau jika haid terlambat.

kehamilan

Para wanita disarankan untuk menjalani ujian kehamilan (UPT) jika didapati haid telah lewat selama seminggu, katanya.

Baca juga Covid-19: Hati-hati! 59 peratus wanita hamil boleh alami keguguran pada trimester pertama -CDC

“Ini kerana pengesahan kehamilan untuk tempoh empat hingga enam minggu sangat penting bagi mengelakkan risiko tidak diingini berlaku.

Iklan

kehamilan

“Jika ujian UPT positif, anda dinasihatkan untuk menjalani imbasan ultrabunyi untuk mengenal pasti kedudukan janin di dalam atau di luar rahim (ectopic pregnancy), ketumbuhan pada rahim (fibroid) atau sista,” jelasnya.

Selain itu, pemeriksaan antenatal pertama (lapan hingga 10 minggu) perlu dilakukan supaya pihak doktor dapat menjalani pemeriksaan fizikal, tekanan darah, indeks jisim tubuh (BMI), ujian air kencing dan darah.

Imbasan ultrabunyi juga akan dilakukan untuk mengenalpasti denyutan jantung bayi dan menetapkan tarikh bersalin.

kehamilan

Seterusnya, si ibu perlu melalui pemeriksaan antenatal kedua selepas usia kandungan mencecah 12 hingga 14 minggu.

Baca juga Isteri mengandung, suami yang mabuk & muntah. Rupanya alami ini…

Semua pemeriksaan rutin berkenaan sangat signifikan kerana menurut Dr Ying An, ujian saringan darah boleh dilakukan untuk mengetahui risiko masalah genetik seperti sindrom down dan jantina bayi.

kehamilan

“Imbasan ultrabunyi dapat dilakukan untuk pemeriksaan awal untuk mengenalpasti kecacatan seperti anacephaly.

Iklan

“Melalui imbasan, doktor dapat melihat dengan terperinci ketebalan belakang leher, tulang hidung atau kemungkinan masalah lain pada bayi,” katanya.

Oleh itu, jika terdapat ketidaknormalan dalam pembentukan otak atau jika terdapat usus terkeluar dari perut, doktor dapat menduga kemungkinan ada masalah genetik pada bayi.

Selain itu, gabungan ujian darah dan imbasan ultrabunyi pada salur darah rahim boleh membantu menilai risiko pra-eklampsia (darah tinggi dan kencing berprotein).

kehamilan

Dr Ying An turut memberitahu bahawa kehamilan adalah satu perjalanan yang indah dan mencabar bagi sesetengah wanita.

“Sebab itu, adalah penting untuk anda menghadiri semua temu janji yang dijadualkan dan mengekalkan komunikasi terbuka dengan doktor,” ujarnya.

Simptom kehamilan klasik yang paling biasa dikesan:

 • Terlepas kitaran haid
 • Payudara lembut dan bengkak
 • Mual dengan atau tanpa muntah
 • Kerap kencing
 • Keletihan
 • Perubahan mood
 • Kembung perut
 • Pendarahan implantasi
 • Kekejangan rahim yang ringan
 • Sembelit
 • Kurang selera makan

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramThreadsYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee