Memang tak cukup sebalang, 8 resipi biskut guna coklat Cadbury yang sedap tak terkata

A
A
A

NAMPAKNYA sudah ramai antara kita yang mula bercuti sempena mahu menyambut Syawal yang akan diraikan empat hari lagi.

Jadi, apa kata kita beramai-ramai 'berkampung' di dapur dengan membuat kuih raya.

Ya, faham, ramai yang bersedih lantaran tidak dapat pulang ke kampung. Namun mahu atau tidak, kita kena terima hakikat perit itu demi keselamatan bersama.

Daripada seleksi kuih raya, SinarPlus dapati ramai dalam kalangan kita memilih untuk membuat biskut berasaskan coklat.

Seperti biasa, untuk mendapatkan rasa yang premium, coklat Cadbury akan menjadi pilihan.

Itu sebab setiap kali Ramadan atau lebih tepat pada minggu terakhir Ramadan, coklat Cadbury di rak-rak pusat beli-belah memang sold out!

Penulis pun kecewa kerana kunjungan ke beberapa kedai semalam menemui jalan hampa apabila coklat jenama itu kehabisan. Namun, nasib baik memang ada simpan stok lebihan sebelum bulan puasa lagi.

Membelek laman web Cadbury Malaysia (resipiraya.cadburyoreo.com.my), mereka telah menyenaraikan beberapa jenis kuih menggunakan coklat jenama mereka.

Bukan sahaja resipi popular seperti Almond London, tetapi ada 7 jenis lagi resipi yang rare yang boleh dicuba. Peri pentingnya, memang senang nak buat!

Menariknya lagi, kita boleh beramal apabila Cadbury Dairy Milk mengajak semua rakyat Malaysia menyediakan kuih raya dari hati dan menyumbang kepada komuniti yang memerlukan menerusi kempen Kuih Raya Dari Hati.

Untuk maklumat lanjut mengenainya, sila kunjungi laman Facebook kami di https://www.facebook.com/CadburyMalaysia.

Berikut SinarPlus kongsikan 8 resipi berasaskan coklat Cadbury yang wajib kita cuba bagi menyemarakkan semangat lebaran.

1. BISKUT CHEESE CADBURY

Bahan-bahan A

200 gram mentega

80 gram shortening

100 gram PHILADELPHIA cream cheese

90 gram gula aising

1 biji kuning telur – gred A

1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan B

280gram tepung gandum

180gram tepung jagung

Bahan-bahan C

75 biji CADBURY DAIRY MILK NEAPS 4.5G

1 biji putih telur – untuk disapu atas doh

Cara-cara:

-Di dalam mangkuk pengadun, satukan bahan A lalu pukul hingga semua bahan lembut dan sebati.

-Ayak bahan-bahan B kemudian masukkan dalam mangkuk pengadun, gaul sebati menjadi doh yang lembut.

-Balut doh dengan plastik cling dan sejukkan dalam petisejuk selama 15 minit.

-Keluarkan doh and guli. Terap mengikut saiz CADBURY DAIRY MILK NEAPS dan susun di dalam dulang pembakar yang telah disapukan dengan mentega atau dialas dengan parchment paper.

-Bakar biskut dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150-160°C selama 20-25 minit. Letak dulang pembakar di rak tengah.

-Keluarkan biskut dari ketuhar, sapu sedikit putih telur di atas biskut kemudian susun coklat CADBURY di atas biskut dan bakar semula selama 10 minit dengan suhu 140°C.

Nota:

Hidangan : 6-8 orang

Masa penyediaan : 25 minit

Masa memasak/membakar : 30-35 minit

 

2. KEK BATIK COKLAT CADBURY

Bahan-bahan A (kek)

400 gram biskut McVitie’s Digestive – patah-patahkan

250 gram biskut OREO Cookies Original – buang krim & patah-patahkan

200 gram mentega

1 ½ cawan serbuk koko

½ cawan susu pekat manis

½ cawan air panas

1 biji telur – gred A

1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan B (ganache)

200gram krim putar

2 bar (320gram) CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN)

1 sudu makan mentega

1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan C (hiasan)

1 bar (160gram) CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT - potong kasar

Cara-cara:

-Di dalam kuali, satukan susu pekat manis, serbuk koko dan mentega. -Cairkan hingga semua bahan sebati.

-Masukkan air panas, telur dan esen vanila. Kacau hingga bancuhan berkilat.

-Masukkan biskut McVitie’s Digestive dan OREO sedikit demi sedikit dan gaul rata.

-Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas dengan parchment paper lalu mampatkan.

-Sejukkan dalam petisejuk selama sejam.

-Sementara itu, untuk membuat ganache (topping); Panaskan krim putar dalam microwave selama 1 minit. Masukkan cincangan coklat CADBURY, mentega dan esen vanila. Kacau hingga semua bahan sebati.

-Keluarkan kek dari peti sejuk, buang parchment paper. Tuang ganache tadi dan ratakan atas kek. Hias kek dengan CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT yang di potong kasar.

Nota:

Hidangan : 4-6 orang

Masa penyediaan (termasuk penyejukan) : 1 jam 35 minit

Masa memasak (ganache) : 10 minit

 

3. TART COKLAT CADBURY

Bahan-bahan

250gram mentega

250gram tepung gandum

50gram gula aising

100gram tepung jagung

1 sudu teh esen vanila

25 biji CADBURY DAIRY MILK NEAPS 4.5G

Kuning telur + sedikit pewarna oren/kuning – untuk disapu atas doh

Cara-cara:

-Di dalam mangkuk pengadun, menggunakan spatula, pukul mentega, gula aising dan esen vanila hingga sebati.

-Ayak semua jenis tepung lalu masukkan ke dalam adunan tadi. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Jika doh terlalu lembik, boleh tambah sedikit lagi tepung gandum.

-Terap doh ke dalam loyang menggunakan acuan tart gulung.

-Letakkan CADBURY DAIRY MILK NEAPS ke dalam doh lalu gulung dengan kemas.

-Letakkan tart coklat CADBURY dalam dulang pembakar yang telah disapukan dengan mentega atau alas dengan parchment paper.

-Sapu campuran kuning telur dan pewarna oren/kuning di atas doh.

-Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 15-20 minit atau hingga biskut kekuningan.

Nota:

Hidangan : 4-6 orang

Masa penyediaan : 30 minit

Masa memasak/membakar : 15-20 minit

 

4. SEMPERIT COKLAT CADBURY

Bahan-bahan:

250 gram mentega

400 gram tepung jagung

1 bar (160gram) CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN) – cairkan

½ cawan susu pekat manis

3 sudu makan serbuk koko

2 sudu makan tepung kastard

½ sudu makan tepung beras

1 biji kuning telur – gred A

1 sudu teh esen vanila

Manik gula – untuk hiasan

Cara-cara:

-Di dalam mangkuk pengadun, dengan menggunakan spatula, pukul mentega, susu pekat manis dan esen vanila hingga sebati (jangan terlebih pukul).

-Masukkan separuh CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN) yang telah dicairkan. Kacau sebati.

-Masukkan serbuk koko, tepung jagung, tepung kastard dan tepung beras yang kesemuanya telah diayak terlebih dahulu. Gaul sebati.

-Terap doh mengikut acuan membentuk bunga dahlia. Hias dengan manik gula.

-Bakar doh di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160°C selama 20-25 minit.

Nota:

Hidangan : 4-6 orang

Masa penyediaan : 30 minit

Masa memasak/membakar : 25 minit

 

5. COOKIES COKLAT CADBURY

 

Bahan-bahan:

250gram mentega

3 ½ cawan tepung gandum

¾ cawan gula perang

1 cawan minyak sayur

½ cawan serbuk koko

½ cawan serbuk badam kisar

2 bar (320gram) CADBURY DAIRY MILK HAZELNUT atau CADBURY DAIRY MILK ROAST ALMOND – cincang kasar

1 biji telur – gred A

1 sudu makan susu segar

1 sudu teh baking powder

1 sudu teh soda bikarbonat

1 sudu teh cream of tartar

1 sudu teh esen vanila

Cincangan badam (untuk hiasan)

Cara-cara:

-Ayak tepung gandum, bersama serbuk koko, cream of tartar, soda bicarbonate dan baking powder, ketepikan.

-Dalam mangkuk pengadun, pukul gula perang bersama mentega hingga sebati.

-Masukkan telur bersama esen vanila. Masukkan minyak. Pukul sederhana.

-Masukkan campuran tepung dan serbuk badam kisar. Gaul sebati.

-Masukkan CADBURY DAIRY MILK HAZELNUT atau CADBURY DAIRY MILK ROAST ALMOND lalu gaul rata.

-Balut adunan yang dah siap dengan plastic wrap, sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam.

-Keluarkan doh, sudukan doh ke dalam loyang pembakar yang telah dialas dengan parchment paper dan meghias dengan cincangan badam.

-Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180°C selama 15-20 minit atau hingga biskut masak.

-Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.

Nota:

Hidangan : 4-6 orang

Masa menyediakan : 25 minit dan 1 jam penyejukan

Masa membakar : 15-20 minit

 

6. KEK CHEESE LELEH COKLAT CADBURY

Bahan-bahan A

1 ½ cawan tepung naik sendiri - ayak

½ cawan air panas

½ cawan minyak sayur

2 bar (320gram) CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN)

2 sudu makan susu pekat manis

2 sudu makan gula kastor

2 sudu makan serbuk koko

2 biji telur - gred A

1 sudu makan mentega

1 sudu teh esen vanila

Keju cheddar KRAFT secukupnya - untuk hiasan

1 bar (160gram) CADBURY DAIRY MILK BLACK FOREST – untuk hiasan & cincang

Bahan-bahan B:

250gram PHILADELPHIA cream cheese

½ cawan susu pekat manis

¼ cawan susu segar

1 sudu makan jus lemon

Cara-cara:

-Satukan CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN) bersama mentega lalu cairkan dengan kaedah ‘double boil’.

-Pukul telur bersama gula dan susu pekat manis hingga kembang dan lembut.

-Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan minyak. Gaul sebati.

-Masukkan coklat CADBURY yang telah dicairkan, serbuk koko, air panas dan esen vanila lalu gaul sebati.

-Tuang adunan ke dalam bekas tahan panas.

-Kukus kek selama 25-30 minit atau hingga masak dan sejukkan.

-Sementara itu, pukul PHILADELPHIA cream cheese bersama susu pekat manis hingga agak lembut dan kembang. Tuang susu segar dan jus lemon lalu pukul lagi hingga sebati.

-Tuang adunan cream cheese ke atas kek yang dah sejuk tadi. Tabur parutan keju cheddar KRAFT dan cincangan CADBURY DAIRY MILK BLACK FOREST.

-Sejukkan.

Nota:

Hidangan : 4-6 orang

Masa penyediaan : 30 minit

Masa memasak/mengukus : 25-30 minit

 

7. CORN FLAKES CRUNCHY COKLAT CADBURY

Bahan-bahan

300gram mentega

250gram tepung gandum

100gram KELLOGG’S® CORN FLAKES – ramas kasar

50gram cincangan badam

150gram gula perang

1 sudu teh esen vanila

1 biji telur – gred A

2 bar (320gram) CADBURY DAIRY MILK HAZELNUTS – cincang kasar

Cara-cara:

-Di dalam mangkuk, pukul mentega bersama gula perang, telur dan esen vanila menggunakan spatula kayu, kacau sebati.

-Masukkan tepung gandum yang telah diayak diikuti KELLOGG’S® CORN FLAKES, cincangan badam dan CADBURY DAIRY MILK HAZELNUTS. Gaul sebati.

-Ambil sedikit adunan tadi, bulat-bulatkan lalu golekkan atas lebihan corn flakes yang telah diramas kasar dan susun di dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega.

-Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170-180°C selama 15-20 minit atau hingga biskut perang. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Nota:

Hidangan : 4-6 orang

Masa penyediaan : 15 minit

Masa memasak/membakar : 15-20 minit

 

8. ALMOND LONDON COKLAT CADBURY

Bahan-bahan A

300gram tepung kek

170gram mentega

60gram gula kastor

20gram serbuk badam kisar

Cincangan badam panggang – untuk hiasan

Bahan-bahan B

2 bar (320gram) CADBURY DAIRY MILK CHOCOLATE (PLAIN)

Bahan-bahan C

1 bar CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT atau CADBURY DAIRY MILK HAZELNUT – potong kecil

Cara-cara:

-Pukul mentega bersama gula kastor hingga sebati.

-Masukkan tepung kek dan serbuk badam kisar. Gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.

-Ambil sedikit doh, leperkan lalu letakkan potongan CADBURY DAIRY MILK FRUIT & NUT atau CADBURY DAIRY MILK HAZELNUT ke dalam doh tadi. Kemaskan doh dan bentukkan menjadi lonjong.

-Bakar doh dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170°C selama 20 minit. Sejukkan biskut.

-Sementara itu, cairkan bahan B menggunakan kaedah ‘double boil’ hingga licin dan berkilat.

-Celup biskut yang telah disejukkan tadi ke dalam coklat lalu buang lebihan coklat dan letakkan biskut ke dalam cawan kertas. Hias dengan cincangan badam panggang.

Hidangan : 4-6 orang

Masa penyediaan : 35 minit

Masa memasak/membakar : 20 minit

Selamat mencuba!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca