Karipap inti carbonara untuk buka puasa, memang sekejap jer licin. Budak-budak memang suka makan

Iklan
Karipap inti carbonara

SETIAP kali Ramadan, juadah kuih-muih seperti karipap antara pilihan paling laris sama ada untuk jualan atau makan sendiri.

Cara penyediaannya pun tak susah. Cuma kena pandai adjust bahan-bahan penting seperti tepung, marjerin, minyak masak dan air sejuk dalam adunan.

Iklan
Iklan

Bagi beginner yang baru nak try buat karipap, biasanya inti yang digunakan seperti kentang, ayam, daging atau telur.

Apa kata cuba kelainan dengan karipap dengan isi kentang carbonara? Mesti anak-anak suka sebab rasa creamy cheese yang enak.

Iklan

Pengguna Facebook, Sharinaz Redwan berkongsikan panduan mudah untuk menyediakan resipi tersebut.

Iklan

Perincian seperti berikut:

Bahan-bahan untuk kulit karipap

1 kilogram tepung gandum [BELI DI SINI]

[caption id="attachment_111153" width="462"] SUMBER foto Klaus Nielsen daripada PEXLES.[/caption]

3/4 minyak masak

3 sudu besar marjerin [BELI DI SINI]

Sedikit garam

Air sejuk

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan marjerin sampai buih hilang.

2. Kemudian tunggu sehingga sejuk sebelum tuang ke dalam tepung.

3. Tabur sedikit garam dan gaul adunan sehingga menjadi seperti serbuk.

4. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang tak melekat.

Bahan-bahan untuk inti carbonara

6 biji kentang (sudah dilenyekkan siap-siap)

Sedikit daging kisar [BELI DI SINI]

[caption id="attachment_111146" width="800"] SUMBER foto Tugay Aydın daripada PEXELS.[/caption]

3 batang sosej (dicincang) [BELI DI SINI]

1 biji bawang holland (potong dadu)

5 ulas bawang putih (dicincang)

[caption id="attachment_111148" width="800"] SUMBER foto Cats Coming daripada PEXELS.[/caption]

3 keping kepingan keju [BELI DI SINI]

1 kiub ayam [BELI DI SINI]

Susu segar secukupnya

[caption id="attachment_111150" width="455"] SUMBER foto Charlotte May daripada PEXELS.[/caption]

Sayur campur

Garam

Minyak untuk menumis

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak dan kemudian masukkan daging cincang dan sosej.

2. Goreng sehingga masak dan masukkan bawang putih dan holland sehingga naik bau.

3. Masukkan susu, keju, kiub ayam, sayur campur dan garam.

4. Apabila sudah sebati, masukkan kentang lenyek dan gaul hingga inti menjadi pekat.

5. Sejukkan dulu inti sebelum dimasukkan ke dalam doh karipap.

Baca juga Kulit rangup, inti sedap. Ini cara buat karipap daging kurma mak-mak wajib cuba

Pesanan Sharinaz, ramuan yang sama boleh digunakan untuk popia juga.

Untuk mereka yang plan untuk dijadikan kuih frozen, boleh juga goreng separuh masak dulu dan kemudian sejukkan.

Boleh bungkus dalam plastik sebelum simpan dalam peti sejuk.

Bagus juga idea frozen tu, kan? Mana tak yer, banyak kos kalau nak beli kuih setiap hari di bazar Ramadan.

Sekurang-kurangnya jika ada stok kuih, bolehlah jimat sikit duit belanja sepanjang bulan puasa ni.

Selain popia yang terkenal dengan isi carbonara, apa kata kalian cuba pula versi karipap.

Baca juga Pastil, menu istimewa di Sabah. Karipap berintikan bihun

Kalau buat sendiri, mesti lagi puas hati dan anak-anak pun suka makan untuk buka puasa bersama.

Okey! Selamat mencuba.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.