BENTUKNYA saling tidak tumpah dengan karipap, namun intinya bukanlah kentang, ayam atau ubi kentang. Sebaliknya, ia padat dengan bihun goreng.

Mungkin di Semenanjung, sajian itu dianggap agak pelik. Pun demikian, dalam kalangan penduduk Sabah, itulah salah satu pencuci mulut kegemaran mereka pada waktu petang yang dikenali sebagai kuih pastil.

Haruja Jikeron.

Masyarakat suku kaum Bajau dan Suluk pula dikatakan yang paling handal membuat kuih berkenaan.

Seorang penduduk negeri di Bawah Bayu itu yang juga mahir membuat sajian berkenaan, Haruja Jikeron berkata, kuih pastil sangat terkenal di beberapa buah daerah di Sabah.

“Ia wajib dijual di gerai-gerai dan kalau sekolah beroperasi, pihak kantin pasti membuat kuih berkenaan,” katanya ketika dihubungi SinarPlus baru-baru ini.

Cikgu di salah sebuah sekolah di ibu kota itu memberitahu, untuk menyediakan pastil atau istilah mudahnya mi, ia bergantung kepada penyediaan air lada yang biasanya dijadikan sos penyedap inti pastil.

“Air lada biasanya cair. Untuk membuatnya, kita hanya perlukan air panas dan disatukan dengan bawang putih, cili padi, cuka, gula dan garam. Ia akan menghasilkan rasa manis, masam dan pedas.

“Air lada kemudian akan dituang ke dalam inti pastil, lagi banyak air lada, lagi sedap rasanya kuih itu,” katanya.

Selari dengan peredaran zaman dan memenuhi cita rasa pelanggann yang pelbagai, kebanyakan peniaga sudah mempelbagaikan inti bihun dengan menambah bahan lain seperti isi ayam, daging, sayur atau telur, ujar Haruja.

“Terpulang kepada si pembuat, tidak salah jika berbuat demikian, tapi kalau menurut resipi asalnya, bihun hanya digoreng kosong diperasakan dengan aneka sos dan kicap sahaja,” katanya.

PROFIL

  • Nama: Haruja Jikeron
  • Umur: 48 tahun
  • Asal: Lahad Datu, Sabah
  • Menetap: Cheras, Kuala Lumpur

RESIPI PASTIL

Bahan-bahan kulit pasti

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • 1/4 cawan marjerin atau minyak masak
  • Sedikit garam

Bahan-bahan bihun

  • 1/2 bungkus bihun
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang merah atau bawang besar
  • 3 sudu kicap manis
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu sos cili
  • Garam secukupnya
  • Sedikit peras
  • Minyak masak
  • Sedikit air

Bahan-bahan air lada

  • 1 ulas bawang putih
  • 5 biji cili padi
  • 2 sudu cuka
  • 1 sudu gula
  • 1 sudu kecil garam
  • 2 cawan air panas

Cara penyediaan kulit pastil:

  1. Masukkan kesemua bahan dan uli sehingga sebati dan tidak melekat pada jari.
  2. Rehatkan adunan selama 30 minit.
  3. Canai nipis doh (wajib nipis) dan letakkan bihun (inti) lalu kelim menggunakan acuan karipap.
  4. Goreng sehingga kulit pastil bertukar warna kekuningan.

Cara penyediaan bihun:

  1. Rendam bihun sehingga lembut.
  2. Kemudian, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  3. Masukkan kicap manis, sos tiram dan sos cili.
  4. Selepas itu, masukkan bihun dan gaul sehingga sebati.
  5. Masukkan air sedikit demi sedikit jika bihun masih keras lalu perasakan dengan garam.

Cara penyediaan air lada:

  1. Tumbuk bawang putih, cili padi, gula dan garam.
  2. Kemudian, masukkan cuka dan air panas.
  3. Gaul sebati kesemua bahan.
  4. Masukkan kicap jika perlu.

Sumber: Haruja Jikeron         

ANEKDOT

RESIPI PENJARAM

Bahan-bahan

  • 1 bungkus tepung beras
  • 1/2 kilogram tepung gandum
  •  1/2 kilogram gula pasir
  • 200 gram gula melaka
  • 500 mililiter air sejuk
  • Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan:

  1. Ayak tepung beras bersama tepung gandum.
  2. Kemudian, masukkan gula pasir dan gaul rata.
  3. Selepas itu, masukkan gula melaka yang sudah dibancuh dengan air dan tapis.
  4. Seusai itu, gaul bersama tepung tadi sehingga rata.
  5. Biarkan selama 6 hingga 8 jam lalu adunan boleh digoreng.

Sumber: sabahanresipi6126.blogspot.com