Nampak comel & sedap, wanita raih hampir 6k shares kongsi cara senang buat mini kek red velvet cheese leleh
SEBUT sahaja kek, ramai yang menggemarinya. Tidak kiralah perisa apa, masing-masing ada citarasa tersendiri.
Malah juadah kek menjadi kegemaran ramai dan sesuai dihidangkan sama ada pada waktu pagi atau ketika minum petang.
Seperti perkongsian seorang wanita yang meraih hampir 6,000 shares yang berkongsi cara-cara membuat kek mini red velvet cheese leleh.
Nampak senang hanya menggunakan cup membuat kuih lompang sahaja dapat menghasilkan kek yang comel dan pastinya sedap memikat sesiapa sahaya yang melihatnya.
Jom ibu-ibu buat kek mini red velvet cheese leleh ini, boleh dijadikan hidangan pemanis mulut untuk dinikmati bersama tersayang.
Cuba juga Tak perlu pakai mixer, mudahnya buat kek coklat moist jimat tanpa telur, susu & mentega
Bahan-bahannya;
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 1 sudu besar ovalette [Beli di sini]
- 1/2 cawan susu pekat
- 1 cawan minyak
- 1 cawan air
- 2 cawan tepung gandum [Beli di sini]
- 1/2 sudu kecil serbuk baking powder [Beli di sini]
- 1/2 sudu kecil serbuk soda bikarbonat [Beli di sini]
- Pewarna merah & red velvet emulco [Beli di sini]
- Bekas lompang
Cara membuatnya;
1. Pecahkan telur, masukkan gula + ovalette. Mix sebati. Masukkan susu dan minyak. Mix sebati lagi.
2. Tuangkan tepung, serbuk baking powder, serbuk soda bikarbonat. Kacau dengan sudu kasi rata. Kalau terus putar guna mixer takut nanti bersepah tepung luar bekas. Titiskan pewarna dan red velvet emulco. Baru boleh mix guna mixer.
3. Masukkan air 1/2 cawan dulu; kalau rasa pekat tuangkan lagi sikit-sikit. Pekat sangat pun tak boleh nanti kek bantat.
4. Sapu minyak guna tisu dalam bekas lompang tu untuk elakkan kek melekat, senang nak keluarkan nanti masak. Agihkan adunan dalam bekas lompang, isi dalam 3/4 bekas saja. Api sederhana besar, kukus dalam 20 minit.
5. Sementara tunggu kek sejuk, boleh putar topping cheese.
Cuba juga Resipi mudah kek lapis kukus Sarawak Milo Horlick, rasa macam kat kedai, tak muak makan
Bahan untuk cheese;
- Cheese Tatura (250gram) [Beli di sini]
- 1-2 sudu besar krimwell (boleh cari dekat kedai kek) [Beli di sini]
- Gula icing secukup rasa [Beli di sini]
- Susu cair [Beli di sini]
Cara membuatnya;
- Putar cheese sampai agak-agak kembang dan lembut.
- Masukkan krim well dan icing. Mix sampai sebati dan tak ada ketulan. (Nak manis, letak gula icing banyak. Nak kurang manis, letak gula icing sikit saja).
- Masukkan susu cair sidikit demi sedikit. Nak cair, letak lebih. Ikut selera sendiri.
6. Akhirnya, letakkan cheese atas kek. Nak guna pipping bag pun boleh, tabur-tabur sikit untuk hias nak bagi nampak cantik.
Selamat mencuba!
Sumber: Nuralia Idayu
Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!
Jangan lupa follow kami di Twitter, Instagram, YouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi!