Selepas presiden Indonesia, hari ini giliran PM Singapura terima suntikan vaksin Covid-19 kedua

A
A
A

JIKA baru-baru ini Presiden Indonesia Joko Widodo (Jokowi) telah dilaporkan selesai menerima suntikan dos kedua vaksin Sinovac Covid-19 Rabu lalu, hari ini tiba pula giliran Perdana Menteri Singapura, Lee Hsien Loong untuk melakukan perkara serupa.

Lee dilaporkan telah menerima dos kedua vaksin Covid-19 keluaran Pfizer-BioNTech, di Hospital Besar Singapura, hari ini.

Perkara itu turut dikongsikan beliau menerusi laman sosial Facebook miliknya dan turut memuat naik video beliau diberikan suntikan berkenaan.

“Dengan ini, saya telah melengkapkan regimen penuh vaksinasi.

"Sama seperti suntikan pertama dulu, ia cepat dan tidak menyakitkan. Doktor memantau keadaan saya selama 30 minit sebagai langkah berjaga-jaga selepas itu. Suka saya kongsikan kondisi kesihatan saya hari ini bertambah sihat," tulisnya di Facebook.

Perdana Menteri Singapura itu telah menerima suntikan pertama dos Covid-19 Pfizer-BioNTech, pada 8 Januari lepas.

Selepas presiden Indonesia, hari ini giliran PM Singapura terima suntikan vaksin Covid-19 kedua

Menurut Lee, Singapura sedang mempergiatkan program vaksin dengan membuka lebih banyak pusat vaksinasi.

"Dapatkan vaksinasi anda apabila tiba giliran anda. Vaksinasi ini akan melindungi bukan hanya diri anda, malah keluarga, rakan dan semua orang yang mempunyai kontak dengan anda," nasihat Lee kepada orang ramai.

Setakat 27 Januari (Khamis), Kementerian Kesihatan republik itu memaklumkan lebih 113,000 individu telah menerima dos pertama vaksin Covid-19.

Lebih 50 individu menerima dos kedua vaksin mereka sekali gus menyempurnakan rejimen penuh vaksinasi, katanya.

Penghantaran pertama vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 tiba di Singapura pada 21 Dis tahun lepas.

Republik itu memulakan program vaksinasi pada 30 Disember tahun talu dengan pekerja kesihatan di Pusat Nasional Penyakit Berjangkit (NCID) menjadi golongan pertama menerima suntikan vaksin tersebut.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang