Tandas di Jepun guna butang hologram untuk elak sentuhan, fiksyen sains kini memang wujud!

A
A
A

SEPERTI ramai sedia maklum, Jepun adalah merupakan negara maju yang tidak asing lagi dari segi teknologi dan sainsnya.

Malah, Jepun adalah kuasa ekonomi dunia yang kedua selepas Amerika Syarikat. Selain itu, rakyat Jepun mempunyai purata jangka hayat umur tertinggi di dunia kerana taraf kesihatan mereka yang tinggi.

Namun, bagaimana agaknya cara mereka menangani pandemik Covid-19 dan mengadaptasi teknologi dan sains dalam menjalani norma baharu?

Ya! Salah satu usaha yang dilakukan di Jepun adalah mereka telah mewujudkan satu sistem canggih seakan fiksyen sains yang telah dibangunkan untuk mengurangkan sentuhan di dalam tandas.

Teknologi yang diberi nama Floating Pictogram Technology yang dibangunkan oleh Murakami Corporation membolehkan butang hologram terapung di udara yang mana pengguna tidak memerlukan sentuhan fizikal untuk menggunakannya.

Sensor infra merah akan mengesan kedudukan jari apabila pengguna ingin menekan butang menu arahan semasa menggunakan tandas.

Tandas di Jepun guna butang hologram untuk elak sentuhan, fiksyen sains kini memang wujud!

Untuk pengetahuan, tandas di Jepun mempunyai pelbagai butang kawalan yang berfungsi untuk mengepam tandas, mengawal paip air, suhu air, sistem audio, menyembunyikan audio ketika membuang air dan lampu UV nyahkuman.

Oleh sebab itu, jika butang fizikal digunakan, ia pastinya perlu dibersihkan atau disanitasi dengan kerap.

Selain penggunaan di tandas, Murakami Corporation juga dilaporkan akan mengguna pakai teknologi serupa pada butang ATM dan lif hologram atas sebab yang sama.

Tandas di Jepun guna butang hologram untuk elak sentuhan, fiksyen sains kini memang wujud!Ternyata teknologi sebegitu bukan sahaja perlu di Jepun, malah ia sememangnya sangat diperlukan di dunia era pandemik hari ini bagi membendung penularang Covid-19 melalui sentuhan.

Dimulakan dengan tandas dan ATM, kemudian pada masa hadapan mungkin hologram gergasi ala Blade Runner dan Ghost In The Shell pula menjadi realiti. Nampaknya Jepun sekali lagi maju setapak di hadapan berbanding negara-negara lain.

Walaupun baru-baru ini rakyat di Jepun diuji dengan kejadian gempa bumi berskala tinggi, ia tidak mematahkan semangat penduduk di sana untuk terus maju dan berdaya saing dengan negara-negara luar.

Ada juga stigma yang mengatakan musibah yang sering melanda negara itu terutama gempa bumi yang boleh dikatakan berlaku hampir setiap hari menjadikan rakyat Jepun sangat menghargai kehidupan.

Malah, ia menuntut rakyat di negara itu melakukan yang terbaik apatah lagi Jepun pernah hancur ketika Perang Dunia Kedua.

Justeru, adalah diharapkan kita juga mengambil nilai-nilai positif daripada masyarakat Jepun supaya Malaysia dapat berdiri sama tinggi dengan Jepun satu hari nanti.

Ia tidak mustahil jika kita ubah sikap! Betul tak?

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang