Walaupun dalam negara perang, nasib ‘si oyen’ masih terbela

A
A
A

HAIWAN jalanan ada kalanya dipandang jijik oleh sesetengah pihak. Di negara ini, banyak haiwan liar seperti kucing dan anjing berkeliaran di jalan raya kerana mencari makanan dan tempat berteduh.

Nasib mereka tidak sama dengan haiwan peliharaan yang mempunyai tuan. Sebagai contoh, hampir setiap hari kita melihat gambar dan video kucing comel yang dimuat naik di laman sosial Facebook, Twitter, Instagram dan sebagainya.

Kebanyakan kucing berbaka premier seperti British Short Hair, parsi yang berbulu tebal, montel dan sungguh manja sehingga apa sahaja ragam mereka kita lihat sangat comel dan menghiburkan.

Jadi ramailah yang meletakkan komen ‘comelnya’ dan ‘geramnya nak peluk’ bagi menunjukkan sayang mereka terhadap haiwan tersebut.

Namun nasib yang sama tidak diperoleh kucing atau binatang lain di jalanan. Haiwan itu tidak dilihat comel, kurus, bulu tidak gebu malah comot.

Akibatnya, mereka tidak diberi perhatian, dibiarkan kelaparan malah ditendang sesuka hati oleh individu yang tidak mengerti kehidupan haiwan itu.

Bagaimanapun, baru-baru ini seorang pengguna Twitter yang dikenali sebagai @heynazz telah berkongsikan keadaan pusat jagaan kucing di Syria sekali gus telah meraih perhatian ramai.

Dalam perkongsian itu kelihatan begitu banyak kucing yang ditempatkan di satu kawasan khas seperti pusat jagaan haiwan terbiar dan menariknya majoriti kesemua kucing itu berwarna oren yang mana di Malaysia corak seumpama itu popular di gelar ‘si oyen’.

Walaupun dalam negara perang, nasib ‘si oyen’ masih terbelaDifahamkan pusat jagaan itu diberi nama Ernesto’s Santuary For Syrian Cats.

“Walaupun dalam negara perang tapi mereka masih menjaga nasib kucing kucing terbiar.

“Tengok tu gemuk-gemuk,” tulisnya ringkas di Twitter.

Seperti diketahui umum, Syria adalah salah sebuah negara yang sedang dalam konflik peperangan.

Namun begitu, kewujudan pusat lindungan kucing jalanan umpama ‘syurga si oyen’ sebegini membuatkan warganet berasa amat kagum dengan pengasasnya yang dilihat sangat mengambil berat tentang haiwan terbiar itu.

Walaupun dalam negara perang, nasib ‘si oyen’ masih terbelaHaiwan yang ditempatkan di pusat jagaan itu langsung tidak kelihatan seperti haiwan terbiar. Semuanya gemuk-gemuk gebu yang pastinya mereka cukup makan!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang