PASTINYA, rata-rata di antara kita mengetahui tentang saranan meminum sekurang-kurangnya lapan gelas air dalam sehari untuk memenuhi keperluan cecair badan.

Namun demikian, semasa berpuasa, keperluan minum mesti dipenuhi bagi mengelakkan dehidrasi.

Menurut laman web verywellfit.com, kekurangan cecair dalam badan semasa berpuasa akan menyebabkan tubuh menjadi lemah, bahkan mungkin tidak cukup kuat untuk meneruskan puasa.

Jadi, bagaimana cara terbaik untuk menikmati lapan gelas air dalam bulan Ramadan seperti yang disyorkan oleh laman web, hellodoktor.com:

i) Corak 2-4-2

Caranya, bahagikannya kepada dua gelas ketika berbuka puasa, empat gelas selepas solat tarawih atau sebelum tidur dan dua gelas lagi ketika subuh.

ii) Corak 3-2-3

Iklan

Sekiranya anda merasa sukar dengan corak 2-4-2, boleh juga mencuba membahaginya menjadi corak 3-2-3 iaitu tiga gelas ketika berbuka puasa, dua gelas sebelum tidur dan tiga gelas pada waktu subuh.

Apa-apapun, cara membahagikan jumlah gelas air yang dimakan semasa berpuasa sebenarnya bergantung pada selera individu masing-masing.

Iklan

Perkara penting yang perlu diingatkan adalah memastikan kita memenuhi sekurang-kurangnya lapan gelas air sehari semasa berpuasa.

Artikel berkiatan: Cegah dehidrasi, strok dengan minum air kosong secukupnya

Sama-sama kita ikut saranan ini bagi menyuntik tubuh badan menjadi sihat dan cergas sepanjang Ramadan ini.