BATUK, sangat mudah dihidapi sesiapa sahaja, kekadang badan tak demam tapi tetap juga batuk.

Lagi menyakitkan apabila batuk berkahak! Tidur pun boleh terganggu. Kesannya juga boleh buat sakit kepala.

Jika ada anak atau ahli keluarga batuk berkahak, ibu-ibu boleh sediakan minuman berkhasiat untuk mereka.

Petua tradisional Pakar Otak, Dr Rizal Abu Bakar ini baik untuk membantu secara semula jadi meredakan kahak atau gelema yang terperangkap.

Mudah sahaja, hanya jadikan teh panas bersama campuran halia dan bunga cengkih. Wajib cuba ya!

“Saya tengok ramai sangat orang. Kong kong bunyi. Teruk sangat. Nampak sangat gelema susah keluar. Degil. Ada tak cara natural nak hilangkan gelema ni?

“Oh mestilah ada. Apa kata minum teh bunga cengkih,” kongsinya di Facebook.

Baca juga Si kecil tidak sihat? Ibu boleh cuba 8 makanan ini kuat paru-paru anak

TEH menjadi sumber utama dalam pembikinan aneka minuman teh seperti teh tarik, teh ais dan teh panas.

Bahan-bahannya;

1. Setengah inci halia atau halia sebesar ibu jari.

2. Satu batang kulit kayu manis.

3. Setengah sudu besar bunga cengkih.

Baca juga Hilangkan batuk tanpa ubat, wanita boleh cuba cara urutan 3 titik

4. Tiga mug air.

5. Madu.

6. Setengah biji lemon.

Campurkan sahaja bahan semuanya. Apa kata cuba. Mulut pun tak berbau dah. Kalau habis buat lagi. Gitu.

Selamat mencuba! Semoga bermanfaat!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.