SEPERTI apa yang kita sedia maklum, sehingga ke hari ini gelombang wabak Covid-19 masih dilihat makin ‘menggila’ dan belum menunjukkan tanda-tanda positif yang ia bakal berakhir dalam masa terdekat.

Apa yang perlu kita lakukan kini hanyalah sentiasa mengamalkan langkah-langah keselamatan yang tinggi supaya tidak dijangkiti dan menjadi mangsa seterusnya.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) juga dilihat sentiasa memantau dan memberi info terkini melalui pelbagai platform berkenaan Covid-19 kepada orang ramai termasuk memberi nasihat untuk dijadikan panduan.

Jadikan nasihat-nasihat ini satu kebiasaan baharu dalam kehidupan seharian. Antara langkah yang perlu kita buat dan amalkan bagi membendung wabak Covid-19 daripada terus menular adalah seperti berikut:

  • 𝐄𝐥𝐚𝐤𝐤𝐚𝐧 𝟑𝐒 / 𝟑𝐂 : iaitu elakkan kawasan yang 𝐬𝐞𝐬𝐚𝐤 (𝐂𝐫𝐨𝐰𝐝𝐞𝐝 𝐩𝐥𝐚𝐜𝐞), elakkan kawasan yang 𝐬𝐞𝐦𝐩𝐢𝐭 (𝐂𝐨𝐧𝐟𝐢𝐧𝐞𝐝 𝐬𝐩𝐚𝐜𝐞) dan elak sembang atau bertutur dengan 𝐣𝐚𝐫𝐚𝐤 𝐲𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐞𝐤𝐚𝐭 (𝐂𝐥𝐨𝐬𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐯𝐞𝐫𝐬𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧).
  • 𝐀𝐦𝐚𝐥𝐤𝐚𝐧 𝟑𝐖 : iaitu kerap mencuci tangan dengan air dan sabun (𝐖𝐚𝐬𝐡), memakai alat pelitup muka (facemask) di tempat awam yang telah diwajibkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) mulai 1 Ogos 2020 atau jika bergejala (𝐖𝐞𝐚𝐫), dan (𝐖𝐚𝐫𝐧) iaitu amaran dari KKM yang lebih berkonsep peringatan seperti:

⁃ Elakkan bersalaman atau bersentuhan termasuk melagakan mana-mana bahagian tubuh badan sebagai menggantikan cara kebiasaan bersalam;

⁃ Amalkan etika batuk dan bersin.

Iklan

⁃ Dapatkan rawatan segera jika bergejala.

⁃ Duduk di rumah dan elakkan kunjung-mengunjung.

Iklan

⁃ Lakukan aktiviti disinfeksi dan pembersihan di kawasan yang kerap disentuh.

Patuhlah kepada 𝑺.𝑶.𝑷 sebagai normal baharu iaitu:

  • 𝑺 : Syarat-syarat seperti yang ditetapkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).
  • 𝑶 : Orang yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, bayi, warga emas dan orang kurang upaya (OKU) perlu dilindungi, individu tidak sihat dan bergejala dikehendaki segera menjalani pemeriksaan kesihatan.
  • 𝑷 : Penjarakan fizikal (physical distancing) sekurang-kurangnya 1 meter diamalkan pada setiap masa.