Covid-19 : Elakkan 3S/3C, amalkan 3W dan sentiasa patuh S.O.P

Covid-19 : Elakkan 3S/3C, amalkan 3W dan sentiasa patuh S.O.P
Covid-19 : Elakkan 3S/3C, amalkan 3W dan sentiasa patuh S.O.P
A
A
A

SEPERTI apa yang kita sedia maklum, sehingga ke hari ini gelombang wabak Covid-19 masih dilihat makin ‘menggila’ dan belum menunjukkan tanda-tanda positif yang ia bakal berakhir dalam masa terdekat.

Apa yang perlu kita lakukan kini hanyalah sentiasa mengamalkan langkah-langah keselamatan yang tinggi supaya tidak dijangkiti dan menjadi mangsa seterusnya.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) juga dilihat sentiasa memantau dan memberi info terkini melalui pelbagai platform berkenaan Covid-19 kepada orang ramai termasuk memberi nasihat untuk dijadikan panduan.

Jadikan nasihat-nasihat ini satu kebiasaan baharu dalam kehidupan seharian. Antara langkah yang perlu kita buat dan amalkan bagi membendung wabak Covid-19 daripada terus menular adalah seperti berikut:

  • ??????? ?? / ?? : iaitu elakkan kawasan yang ????? (??????? ?????), elakkan kawasan yang ?????? (???????? ?????) dan elak sembang atau bertutur dengan ????? ???? ????? (????? ????????????).
  • ??????? ?? : iaitu kerap mencuci tangan dengan air dan sabun (????), memakai alat pelitup muka (facemask) di tempat awam yang telah diwajibkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN) mulai 1 Ogos 2020 atau jika bergejala (????), dan (????) iaitu amaran dari KKM yang lebih berkonsep peringatan seperti:

⁃ Elakkan bersalaman atau bersentuhan termasuk melagakan mana-mana bahagian tubuh badan sebagai menggantikan cara kebiasaan bersalam;

⁃ Amalkan etika batuk dan bersin.

⁃ Dapatkan rawatan segera jika bergejala.

⁃ Duduk di rumah dan elakkan kunjung-mengunjung.

⁃ Lakukan aktiviti disinfeksi dan pembersihan di kawasan yang kerap disentuh.

Patuhlah kepada ?.?.? sebagai normal baharu iaitu:

  • ? : Syarat-syarat seperti yang ditetapkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).
  • ? : Orang yang berisiko tinggi seperti kanak-kanak, bayi, warga emas dan orang kurang upaya (OKU) perlu dilindungi, individu tidak sihat dan bergejala dikehendaki segera menjalani pemeriksaan kesihatan.
  • ? : Penjarakan fizikal (physical distancing) sekurang-kurangnya 1 meter diamalkan pada setiap masa.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang