Ingin ke luar negara, semak dahulu status sekatan perjalanan

A
A
A

PEMBAYAR cukai disarankan membuat semakan status sekatan perjalanan terlebih dahulu sebelum merancang ke luar negara bagi sebarang tujuan.

Ambil maklum bahawa individu dan pengarah syarikat yang tidak menjelaskan cukai boleh dikenakan tindakan sekatan perjalanan ke luar negara.

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram! 

Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) dalam satu kenyataan memberikan saranan kepada semua pembayar cukai agar membuat semakan status sekatan perjalanan terlebih dahulu sebelum merancang untuk ke luar negara.

Sekatan perjalanan ke luar negara adalah tindakan yang dikenakan oleh HASiL kepada individu dan pengarah syarikat yang tidak menjelaskan Cukai Pendapatan, Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) dan Cukai Syarikat.

Pemakluman tindakan tersebut akan dibuat ke alamat terakhir yang dikemaskini oleh pembayar cukai kepada HASiL melalui data percukaian terkini yang direkodkan.

LHDN

Pembayar cukai boleh menyemak status tunggakan cukai dan sekatan perjalanan melalui portal MyTax di pautan https://mytax.hasil.gov.my/.

Semakan sekatan perjalanan juga boleh dibuat di laman web Jabatan Imigresen Malaysia di https://sspi.imi.gov.my/sspi/.

Sekiranya pembayar cukai mempunyai tunggakan cukai dan dilarang ke luar negara, mereka dinasihatkan untuk menghubungi pejabat cawangan HASiL yang mengendalikan fail cukai mereka bagi tindakan sewajarnya.

Baca juga Diperdaya iklan kerja palsu, pemuda diculik, dipaksa derma darah hampir 1 liter sebulan

Sebarang pertanyaan serta maklum balas berkaitan boleh dimajukan kepada kami melalui:

a) Hasil Care Line di talian 03-8911 1000 / 603-8911 1100 (Luar Negara)

b) HASiL Live Chat; dan

c) Borang Maklum Balas di portal rasmi HASiL di pautan pantas https://maklumbalaspelanggan.hasil.gov.my/MaklumBalas/ms-my/.

Justeru, selesaikan urusan pembayaran cukai korang segera untuk mengelakkan sebarang kesulitan.

Semoga bermanfaat!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang