Diperdaya iklan kerja palsu, pemuda diculik, dipaksa derma darah hampir 1 liter sebulan

A
A
A

KEJAM! Itulah perkataan yang pertama muncul dalam fikiran tatkala mengetahui kisah pemuda ini yang hampir maut apabila darahnya ‘diperah’ hampir satu liter sebulan.

Segala-galanya bermula apabila pemuda bernama Li menerima iklan pekerjaan untuk bekerja sebagai bouncer kelab malam di wilayah Guangxi, barat daya China, lapor Beijing Youth Daily.

Dia bagaimanapun terperangkap jenayah pemerdagangan orang dan diseludup ke Sihanoukville, Kemboja.

Penjenayah menjualnya dengan harga £13,598 (kira-kira RM77,296.23) kepada kumpulan lain. Mereka kemudian cuba memaksanya bekerja untuk pelbagai skim penipuan telemarketing.

Baca juga: Bapa Ke Tandas Sebentar, Anak 8 Tahun Maut Jatuh Gelongsor Air 50 Kaki Sedang Diselenggara

Pada bulan September Li enggan pergi dan mengambil wang tebusan. Susulan itu, penculik Li mula bertindak kejam melakukan pengambilan darahnya berulang kali.

Selain itu berkata dia turut diugut untuk dijual kepada penjual organ jika dia tidak memberikan darahnya, menurut Asia Pacific Times.

Kadar derma darah yang disarankan ialah sekitar 16oz  atau 470 mililiter (ml) tetapi tetapi Li terpaksa mendermakan 27oz (800ml).

Baca juga: Sampai Hatimu Ibu! Demi Kekasih, Anak 3 Tahun Ditinggalkan Seminggu Maut

Lelaki dewasa dibenarkan menderma darah setiap 12 minggu manakala wanita pula 16 minggu sekali.

Bagaimanapun Li terpaksa mendermakan 800ml setiap bulan selama enam bulan. Sungguh tidak berperikemanusian!

Penjenayah menjual darah Li kepada pembeli persendirian dalam talian.

Ekoran daripada terpaksa mengeluarkan darah dengan kerap, lengannya dipenuhi dengan kesan lebam akibat tusukan jarum. Selepas urat pada lengan Li gagal mengeluarkan darah yang mencukupi, kumpulan penjenayah itu mula mengeluarkannya dari kepala.

Li, yang sebelum ini merupakan pengawal keselamatan di Shenzhen dan Beijing berkata sekurang-kurangnya tujuh lelaki lain telah ditangkap bersamanya.

Dia memberitahu South China Morning Post darahnya paling banyak diambil kerana dia memiliki jenis darah universal O. Jenis darah O merupakan Penderma Universal yang mana ia boleh diterima oleh semua kumpulan darah.

Li dianggap sebagai alat untuk membuat wang oleh kumpulan penjenayah itu.

Baca juga: Elak diri jadi mangsa penjenayah! Jom semak fakta bagi mengetahui bahasa tubuh si penipu

Li akhirnya melarikan diri apabila seorang ahli kumpulan itu  mengkhianati rakan-rakannya. Dia dimasukkan ke hospital pada 12 Februari dan mengalami pelbagai kegagalan organ susulan pendermaan darah ekstrem. Namun kini Li berada dalam keadaan stabil.

Kedutaan China di Kemboja mengesahkan  kisah Li. Mereka mengingatkan warga China yang ingin bekerja di Kemboja supaya mengikuti saluran rasmi dan tidak mempercayai iklan palsu  pekerjaan yang menawarkan gaji tinggi.

Ikuti kami di Instagram! 

Sumber: Metro UK

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang