RAMAI yang terkesan akibat Covid-19 yang masih melanda di negara kita.

Ada yang kehilangan kerja, dipotong pendapatan dan dicutikan tanpa gaji.

Apa kata kepada mereka yang sedang mencari kerja, ceburi diri dalam bisnes.

Selain itu, bagi korang yang ingin atau telah bergelar usahawan, korang perlu menonton sebuah drama Korea yang berjudul Start-Up.

Drama itu sangat bagus kerana ia memaparkan pasang surut kehidupan anak muda yang ingin berjaya dalam dunia bisnes.

Seperti K-drama yang lain juga, drama Start-Up turut padat dengan pelbagai elemen menarik seperti komedi, pengajaran tentang kehidupan, konflik dan cinta tiga segi antara Dal-mi, Do-san dan Han Ji-pyeong yang dilakonkan oleh Kim Seon-ho.

Sementara itu, mari kita lihat perkongsian jutawan internet yang juga seorang penulis, personaliti TV dan Radio, Irfan Khairi tentang empat kunci kejayaan yang mesti diikuti untuk pastikan perniagaan korang berjaya :-

1. Buat kerana minat yang amat mendalam!

Semestinya kita mulakan perniagaan kerana mahukan wang. Wang merupakan motivasi utama dalam memulakan perniagaan.

TETAPI, jangan jadikan wang sahaja sebagai sebab utama menjalankan perniagaan. Lakukan perniagaan kerana MINAT.

Minat terhadap produk yang ingin dijual, minat terhadap perkhidmatan yang ingin diniagakan dan juga MINAT pada prospek menjalankan perniagaan untuk tahun-tahun yang akan datang tanpa jemu!

Minat akan membuatkan kita suka pada apa yang kita lakukan. Alangkah ‘best’nya sekiranya kita menjana pendapatan menerusi perniagaan dengan melakukan apa yang kita suka?

Sekiranya kita suka bidang sukan lasak, maka jadikan sukan lasak sebagai perniagaan. Sekiranya kita suka bidang fesyen, maka bidang fesyen patut dijadikan konsep perniagaan kita.

Namun harus ingat, bahawa minat pada sesuatu bidang sahaja tidak mencukupi tanpa adanya minat dalam bidang perniagaan.

Minat dalam bidang perniagaan akan memberi motivasi kepada kita untuk terus belajar selok belok perniagaan.

Pelajari strategi dan teknik perniagaan untuk memastikan perniagaan yang kita minat dapat terus maju pada tahun-tahun yang akan datang.

Baca juga Promosi besar-besaran barang kemas sudah bermula. Jom tambah koleksi sekarang juga..

2. Fokus, Fokus, dan FOKUS!

Jangan cepat berubah hati. Situasi ini selalu terjadi kepada kita semua sebenarnya, lebih-lebih lagi apabila perniagaan kita agak lembab dan tidak berhasil. Selalunya ini berlaku pada peringkat awal perniagaan.

Jadi bagi mereka yang tidak tahan sabar, saat ini dirasakan gagal. Lalu, mereka membuat keputusan, ‘Sebelum gagal lebih lagi, baiklah mereka menukarkan kepada perniagaan lain!’

Jangan bimbang, bukan anda saja yang merasainya begitu. Ramai usahawan yang baru-baru terlibat di dalam perniagaan akan berpendapat sedemikian.

Sebenarnya, ini terjadi kerana kurang keyakinan dan tidak fokus. Anda hanya perlu fokus dan teruskan usaha anda. Usaha dengan lebih gigih lagi dan fokus pada satu perniagaan dulu sehingga berjaya. Jangan cepat-cepat menukar perniagaan lain.

3. Tambahkan prospek melalui promosi, promosi dan PROMOSI!

Iklan

Tanpa promosi, perniagaan akan gagal. Itu sahaja! Perniagaan yang tidak melakukan promosi tidak akan mendapat prospek.

Dan usaha menambahkan prospek adalah langkah pertama dalam mendapatkan jualan.

Lebih ramai prospek yang kita perolehi, lebih besar kemungkinannya perniagaan kita akan berjaya.

Usaha mendapatkan prospek adalah melalui promosi dan pengiklanan. Promosi dan pengiklanan perlu dilakukan secara berterusan- setiap hari.

Sekiranya kita berhenti melakukan sebarang promosi perniagaan, mungkin kita akan dapat lihat penurunan jumlah prospek berkurangan dalam minggu atau bulan yang akan datang.

Begitu juga usaha promosi anda hari ini, mungkin hanya akan melihat prospek bertambah, minggu atau bulan yang akan datang.

4. Rancang dan atur perniagaan anda

Setelah promosi dijalankan secara berturutan, semakin hari semakin ramai pelanggan anda, semakin banyak tanggungjawab anda.

Di waktu ini, perancangan yang teliti, teratur dan jelas, boleh memberi anda kelebihan.

Tuliskan semua, rancangan anda agar anda dapat melihat ‘progress’ perniagaan anda setakat ini. Jangan terus-terusan menerima pelanggan tanpa sebarang catatan.

Iklan

Ini amat penting untuk anda memiliki sebuah perniagaan yang boleh bertahan lama.

Anda mesti ada fail-fail stok, jualan, perbelanjaan, keluar masuk wang ringgit.

Semua ini akan menentukan kejayaan atau kegagalan anda dalam menguruskan sebuah perniagaan.

Ayuh… Sertai bidang bisnes. Semoga bermanfaat!