Jangan biar baki kad kredit jadi hutang lapuk! Peguam ajar cara berunding dengan pihak bank

A
A
A

TIDAK dinafikan kini ramai memiliki kad kredit. Tambahan pula dalam beberapa situasi, membuat pembayaran menggunakan kad kredit lebih baik berbanding menggunakan tunai.

Sama ada untuk tujuan keselamatan, keselesaan dan juga pelbagai faedah lain, kini pengguna lebih ramai gemar menggunakan kad kredit berbanding tunai.

Tanpa perlu membawa tunai di poket, hanya hulurkan kad plastik kepada kaunter bayaran, sudah boleh bawa pulang barangan disukai.

Namun memetik laporan media tempatan, statistik menggerunkan sejak lima tahun lalu menunjukkan seramai 64,632 rakyat Malaysia direkodkan muflis membabitkan usia semuda 25 tahun hingga 44 tahun.

Malah, laporan kajian Pantauan Ekonomi Malaysia pada Disember 2019 yang diterbitkan Bank Dunia menganggarkan 60 peratus golongan millenial daripada keseluruhan individu muflis di Malaysia adalah dari golongan muda, ekoran tabiat berbelanja melebihi pendapatan.

Jangan biar baki kad kredit jadi hutang lapuk! Peguam ajar cara berunding dengan pihak bank

Bagi yang mempunyai hutang kad kredit dengan pihak bank khususnya di kalangan orang muda, jangan sesekali membiarkan menjadi tunggakan atau hutang lapuk kerana jumlah kena bayar nanti tak masuk dek akal.

Seorang peguam yang dikenali sebagai Hafidzah Hassan berkongsi cara terbaik berurusan dengan pihak bank mengenai hutang kad kredit. Memang baik untuk mereka yang berhutang kerana hutang kad kredit ini memang hutang 'jahat'. Dari jumlah kecil akhirnya bayar jumlah beratus ribu. Jadi lebih tidak berbaloi.

Baca perkongsianya.

Hutang wajib dibayar itu semua orang pun tahu. Tak perlu nak perlekehkan orang yang bertanya tentang kegusaran mereka tentang hutang.

Persoalannya adalah bagaimana nak kendalikan hutang tu. Mari kita lihat salah satu cara untuk selesaikan hutang kredit kad. Tahukah anda hutang 3000 ada yg jadi 100,000?

1. Hutang tu 3000, jangan biarkan. Kalau dah guna paling pun bayar minimum. Bila anda biarkan interest, caj, faedah dan lain lain akan menjadi terlalu tinggi.

2. Jika disaman, jawab saman dan masukkan persetujuan bayaran. Ia lebih baik daripada membiarkan hutang itu dikenakan faedah berlipat kali ganda.

3. Runding dan berurusan terus dengan pihak bank. Katakan anda dalam situasi terdesak dan hutang itu telah menjadi terlalu banyak. Buat surat. Dua salinan. Satu diakui terima syarikat pinjaman dan anda simpan. Satu lagi untuk salinan mereka. Minta pengurangan untuk bayar harga pokok.

Bank sudah tentu akan meminta anda menambahkan sedikit caj-caj lain-lain. Namun ia akan menjimatkan kos anda dan mendapat diskaun yang berbaloi, senilai hutang yang benar-benar dibuat oleh anda sahaja beserta caj-caj yang munasabah.

4. Bila anda setuju, jangan dengan sengaja tidak membayar seperti yang dipersetujui mengikut masa yang ditetapkan. Hantar surat penyelesaian dalam keadaan anda mampu menyelesaikan hutang seperti yang anda cadangkan dan yang bakal dipersetujui pihak pemberi pinjaman

Jika ada tindakan tertentu dari institusi kewangan yang dibuat secara tidak betul, anda boleh melawan dan mengekalkan hak anda sebagai pengguna sama ada melalui pihak berwajib/ mahkamah.

Namun jika ia adalah hutang yang benar-benar terakru dan kecil, penyelesaian adalah jalan terbaik. Jika pihak pemberi pinjaman enggan dan bersikap membuli, terus ke AKPK untuk penstrukturan semula.

Semoga bermanfaat!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang