ALAT pensterilan Dr Clo kini disahkan berkesan oleh pihak berkuasa terkemuka Korea Selatan sebagai medium yang berupaya menghapus 99.9 peratus virus dan bakteria.

Peranti pengsterilan itu adalah yang  pertama dan satu-satunya dunia dari Korea yang mengeluarkan klorin dioksida (ClO2) dan mampu bertindak sebagai bahan untuk pembasmi kuman dan pembunuh virus yang disahkan oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA), kata Dr Clo dalam satu kenyataan baru-baru ini.


Sebagai satu nama gah yang menerima kepercayaan dunia, Dr Clo kini menjadi jenama global terkemuka selama enam tahun berturut-turut.
Hari ini, Dr Clo bukan sahaja disokong oleh pemerintah Korea, tetapi juga bekerjasama dengan syarikat ikonik seperti Samsung, Kia Corporation, Hyundai Motor Company, Universal Pictures, LINE Friends, LOTTE Mart dan banyak lagi.

Dr Clo kini tersedia di lebih dari 30 negara termasuk Korea, Jepun, Amerika Syarikat, Uniter Kingdom, Sepanyol, Perancis, Jerman dan Arab Saudi sejak tahun 2016 lagi.

 

Di Malaysia pula, Dr Clo membuat kemunculan sulungnya pada bulan Julai tahun lalu dengan pengedaran penjualan telah dimulakan pada bulan September pada tahun yang sama.

Menariknya, dalam masa enam bulan sahaja, Dr Clo telah menjual lebih daripada 500,000 unit dan dapat membantu lebih ramai rakyat Malaysia hidup dengan aman dan damai.

Enam varian berbeza

Dalam pada itu, alat pensterilan Dr Clo dipercayai mampu bertahan selama 50 hari setelah diaktifkan dan berupaya berfungsi disekitar jarak 457.2 sentimeter dari perantinya.

Berikut perincian enam varian alat pensterilan Dr Clo yang tersedia:

i) Seluruh kawasan. 


Disesuaikan agar sesuai dengan gaya hidup rakyat Malaysia yang bervariasi dan bertenaga, berkesan di mana-mana persekitaran pada suhu antara 0 hingga 80 darjah Celsius.
ii) Peti sejuk.

Varian peti sejuk boleh digunakan untuk peti sejuk bagi memastikan makanan dan minuman yang disimpan di dalamnya kekal segar dan boleh disimpan dengan tempoh yang lebih lama tanpa bakteria dan juga mencegah bau yang kurang menyenangkan. Direka khas untuk suhu antara 0 hingga 10 darjah Celsius.
iii) Haiwan peliharaan.

Berperanan menjaga bakteria haiwan peliharaan dan bebas penyakit pada suhu antara 10 hingga 35 darjah Celsius.
iv) Bilik air.

Sementara itu, varian bilik air adalah direka untuk kegunaan di ruang yang berkelembapan tinggi dan basah di bilik mandi. Direka khas untuk suhu antara 10 hingga 35 darjah Celsius.
v) Kediaman.

Varian kediaman adalah sesuai untuk digunakan di ruang rumah dan juga pejabat kerana ia mensteril ruangan dan melenyapkan bau busuk yang dihasilkan seperti saki-baki makanan dan asap rokok.


Ia mudah digunakan di atas rak, di dalam almari dan kabinet kasut untuk menjadikan ruang penyimpanan tersebut selamat dan tidak berbau busuk dengan suhu antara 10 hingga 35 darjah Celsius.
vi) Kereta

Varian kereta pula mampu bertahan dalam keadaan suhu yang tinggi. Ia dicipta untuk kegunaan dalam kereta untuk mensteril ruang dalaman kereta dan menghilangkan bau yang dihasilkan melalui penghawa dingin pada suhu antara 10 hingga 80 darjah Celsius.

KESELAMATAN

Pun demikian, baru-baru ini, alat pembasmian kuman Dr Clo menjadi topik perbincangan hangat oleh orang ramai disebabkan oleh salah maklumat yang mempersoalkan keselamatan dan keberkesanan produk yang terbukti secara saintifik.

Akibatnya, pengguna takut untuk menggunakannya dan memberi kesan kepada reputasi jenama berkenaan.

Oleh itu, berikut khabar angin palsu yang ingin disanggah oleh produk Dr Clo. Antaranya adalah:

1. Agensi berdaftar.

Menurut piawaian yang dikaji di Malaysia, Dr Clo diklasifikasikan sebagai produk pembasmian kuman udara di bawah produk pengguna am dan tidak diperlukan untuk daftar dengan Agensi Pengawalseliaan Farmaseutikal Nasional (NPRA) dan Lembaga Peranti Perubatan (MDA) Malaysia.

Oleh itu, penggunaan semua produk Dr Clo diselesaikan mengikut undang-undang Malaysia dan pengguna boleh merujuk kepada kod MDAPC 2020351 untuk tujuan pengesahan.

2. Alat perubatan.

Kesemua produk Dr Clo dikelaskan sebagai alat perubatan Kelas 1 oleh FDA, setelah dibuktikan selamat dan tidak berbahaya bagi manusia. Dr Clo juga telah mencapai akreditasi ISO9001 dan ISO14001 untuk pengurusan kualiti dan pengurusan persekitaran.

3. Bahaya klorin dioksida (ClO2).

ClO2 dalam alat peranti Dr Clo dipancarkan melalui nanoteknologi yang dipatenkan secara global pada hanya 0.01 hingga 0.02 satu bahagian per juta (ppm) yang jauh di bawah had puncak 0.1ppm yang ditetapkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia dan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat.

4. Apa maksud 0.01 hingga 0.02ppm bagi pengguna?

Kepekatan rendah Dr Clo dalam pelepasan ClO2 pada 0.01 hingga 0.02ppm bermaksud tidak ada kesan sampingan yang akan berlaku semasa penggunaan.

Ia juga menghalangnya daripada mencetuskan masalah pernafasan atau masalah badan yang lain dan selamat untuk bayi, kanak-kanak, orang dewasa, orang tua dan juga wanita hamil.

Keselamatan Dr Clo juga disahkan oleh Kesatuan EropahPeraturan Pendaftaran, Penilaian, Kebenaran dan Sekatan Bahan Kimia (REACH).

5. Julat saiz bilik.

Teknologi nanopartikel 0.01 hingga 0.02ppm Dr Clo dapat secara efektif meliputi kawasan berukuran bilik tanpa memerlukan kepekatan ClO2 yang tinggi. Dalam kawasan kesannya, zarah ClO2 membunuh 99.9 peratus virus dan bakteria di udara sebelum mendarat pada permukaan.

6. ClO2 dan cahaya matahari.

ClO2 sebenarnya akan terurai apabila terkena cahaya matahari dan bukannya berubah menjadi gas berbahaya.

7. Mengapa cahaya matahari tidak mempengaruhi Dr Clo?

Walaupun sinar matahari dan sinar UV melemahkan kemampuan antibakteria dan antivirus CIO2 dalam produk CIO2 berasaskan cecair atau serbuk, formula berasaskan gel yang dipatenkan oleh Dr Clo membolehkan semua enam variannya menahan suhu di Malaysia.

8. Dr Clo berbanding desinfektan jenis kad.

Tidak seperti desinfektan jenis kad, teknologi nanopartikel Dr Clo dan formula berasaskan gel membolehkan alat pembasmi kuman Dr Clo secara konsisten mengeluarkan pelepasan ClO2 yang stabil dan rendah. Pembasmi kuman jenis kad telah dilarang oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana masalah keselamatan mereka dan iklan palsu yang mengandungi bahan yang meragukan.

9. Mengapa Dr Clo tidak diuji oleh kerajaan Malaysia?

Kerajaan Malaysia sebenarnya tidak diminta untuk menguji setiap produk yang diimport. Bagaimanapun, sebilangan besar sijil keselamatan dan keberkesanan Dr Clo diiktiraf di seluruh dunia.

10. Dr Clo dan keselamatan makanan.

Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah telah menilai dan menyimpulkan bahawa tidak ada masalah keselamatan yang berkaitan dengan penggunaan makanan yang disimpan di dalam peti sejuk domestik yang mengandung alat pembasmi kuman Dr Clo.

11. Dr Clo, Covid-19 dan Influenza A.

Iklan

Eksperimen permukaan yang dilakukan oleh Universiti Konkuk, Korea telah menunjukkan bahawa Dr Clo berkesan terhadap Covid-19. Eksperimen ini dilanjutkan dengan ujian oleh Universiti Nasional Seoul, Korea terhadap wabak yang sama dan Influenza A di dalam ruang ujian persekitaran dan Dr Clo sekali lagi terbukti berkesan.

Lebih mengujakan, Dr Clo adalah satu-satunya pembasmi kuman di dunia yang memiliki 18 sijil keselamatan dan keberkesanan daripada agensi dan peraturan di seluruh dunia.

Laporan keselamatan dan keberkesanan itu merangkumi:

1. SARS-CoV-2 – ujian permukaan.

2. SARS-CoV-2 dan Virus Influenza A – ujian alam sekitar (udara).

3. E.coli – ujian alam sekitar (udara).

4. Pseudomonas aeruginosa – ujian bilik alam sekitar (udara).

5. Staphylococcus aureus – ujian bilik alam sekitar (udara).

6. Streptococcus pneumoniae – ujian bilik alam sekitar (udara).

7. Ujian kulat.

8. Toluene – ujian bahan berbahaya.

9. Amonia – ujian bahan berbahaya.

Iklan

10. Formaldehid – ujian bahan berbahaya.

11. Trimethylamine – ujian bahan berbahaya.

12. Amonia – ujian penyahbauan.

13. Methanethiol – ujian penyahbauan.

14. Pendaftaran, penilaian, kebenaran dan sekatan bahan kimia Kesatuan Eropah – bahan ujian keprihatinan sangat tinggi.

15. Ujian sekatan bahan berbahaya CE (RoHS) Jerman.

16. Ujian kepekatan dan pensterilan Jepun.

17. Pembersihan udara – Ujian GB China.

18. Pensterilan udara – Ujian GB China.

Oleh itu, rakyat Malaysia kini boleh menikmati revolusi di dalam pensterilan, disinfeksi dan penyahbauan peribadi yang selamat dan berkesan untuk melindungi ruang kediaman keluarga dan juga gaya hidup mereka.

Rangkaian alat pensterilan Dr Clo kini hanya diedarkan di Malaysia oleh Clotech Sdn. Bhd. dan terdapat di farmasi runcit seperti Watsons, Caring, AA Pharmacy, Multicare Pharmacy, Healthlane, Sunway Pharmacy dan banyak lagi.

Untuk maklumat lanjut tentang alat itu, sila layari laman web Dr. Clo Malaysia.