Kuarantin kendiri di rumah, jangan bermalasan. Tingkatkan tahap kesihatan

5
5
A
A
A

 

PENULARAN virus Covid-19 di Malaysia masih belum dapat dikawal sepenuhnya.

Peningkatan bilangan pesakityang kritikal dan status keperluan katil icu serta ventilator di malaysia mengundang kebimbangan.

Antara faktor-faktor yang menyebabkan peningkatan peratusan pesakit dari kategori 4 dan 5 termasuklah jangkitan virus VOC (Variant of Concern) yang lebih agresif dan keadaan ‘happy hypoxia.’

Kuarantin kendiri di rumah, jangan bermalasan. Tingkatkan tahap kesihatan

Ramai juga pesakit kategori 1, 2 dan 3 yang berisiko rendah perlu melaksanakan Pemantauan Kendiri atau kuarantin kendiri di rumah. Tentu isolasi ini akan mengundang stres atau kemurungan.

Walaupun tidak bergejala ketika melakukan kuarantin kendiri, sistem imunisasi diri harus dititikberatkan. Ini adalah kunci utama untuk sentiasa sihat dan kuat melawan jangkitan.

Satu perkara yang harus diingatkan, masa kuarantin bukan masa untuk korang bermalasan di rumah. SinarPlus memberi beberapa cara meningkatkan sistem imun tubuh ketika kuarantin.

Baca juga: Beberapa makanan boleh kurangkan risiko depresi melampau. 3 kajian antarabangsa buktikannya

1. Bersukan

Melakukan aktiviti sukan sangat digalakkan supaya korang lebih sihat dan berfikiran positif.

 

Kuarantin kendiri di rumah, jangan bermalasan. Tingkatkan tahap kesihatan

2. Meditasi

Kesihatan mental harus dijaga. Kuarantin kendiri tanpa berinteraksi dengan orang lain boleh mengganggu mental seseorang. Oleh itu, jangan abaikan kesihatan mental, korang boleh lakukan meditasi.

3. Tidur yang cukup

Tidur yang cukup boleh memberi ruang kepada sistem tubuh untuk bekerja secara optimum. Orang dewasa disyorkan tidur tujuh hingga lapan jam sehari.

Apabila mendapat kurang tidur, badan akan cepat letih dan stres dan menyebabkan sistem imun menjadi lemah. Tidur siang selama 30 minit juga boleh mengurangkan tekanan dan baik untuk kesihatan.

Kuarantin kendiri di rumah, jangan bermalasan. Tingkatkan tahap kesihatan

4. Minum air secukupnya

Air sangat penting untuk kekalkan diri terhidrat. Banyakkan minum air kosong. Jika korang bosan minum air kosong, boleh tambahkan potongan lemon untuk menambahkan rasa dan menampung keperluan vitamin C kepada badan.

5. Berkomunikasi

Kuarantin menjadikan kita rasa ‘terasing.’ Jadi, hubungi ahli keluarga dan kawan rapat untuk bertanya khabar dan berkomunikasi. Paling penting, jangan menyendiri!

6. Ketawa

Ketika menjalani kuarantin, korang akan mempunyai banyak masa untuk menonton TV atau filem. Justeru, elakkan memilih cerita yang sedih dan akan membuat korang tertekan sebaliknya tontonlah drama atau filem komedi yang boleh membuat korang terhibur.

Baca juga: Guna air fryer masak kuih mudah dan cepat. Churros, kuih bakar gerenti sedap

Di samping memantau kesihatan diri, jangan hanya bermalasan sehingga menyebabkan masalah kesihatan yang lain. Banyak aktiviti yang boleh kita lakukan ketika kuarantin kendiri di rumah.

Semoga korang sentiasa berfikiran positif. Sekiranya menghadapi masalah, jangan malu untuk berkongsi dan mendapatkan nasihat daripada pihak yang sewajarnya.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang