Malaysia #QuranHour, mantapkan lagi akhlak ummah

Malaysia #QuranHour, mantapkan lagi akhlak ummah
Malaysia #QuranHour, mantapkan lagi akhlak ummah
A
A
A

PROGRAM Malaysia #QuranHour yang bakal berlangsung pada 30 Ogos ini bertujuan memantapkan lagi akhlak umat Islam sebagaimana tuntutan Islam sebagai agama yang sejahtera.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Warisan Ummah Ikhlas, Marhaini Yusoff berkata, pada masa yang sama juga program itu membawa misi untuk membuka fikiran umat Islam supaya lebih yakin berbicara tentang al-Quran.

“Sebenarnya apa yang kita buat adalah menyampaikan kebenaran ataupun orang nak tengok nilai daripada Quran itu dalam karakter dan akhlak kita. Kita tidak mahu beri persepsi yang salah, bukan main warak suka baca Quran tetapi dari segi karakter tidak menunjukkan orang yang baca Quran.

“Kita kasar, bila orang provokasi sikit kita balas dengan dahsyat. Kita tak mahu macam itu. Jadi itu juga yang kita tengok dalam ciri kedua (iaitu) berbudi bahasa, meski pun orang provokasi, kita kena tenang,” katanya ketika menjadi tetamu Darah Muda yang disiarkan Bernama TV malam tadi.

Program Malaysia #QuranHour ke-6 mulai 12 tengah hari hingga 1 tengah hari akan disiarkan secara langsung menerusi TV AI-Hijrah, Radio Televisyen Malaysia (RTM), Bernama TV dan Astro Oasis serta di Facebook Sinar Harian, QuranHour dan TV AI-Hijrah.

Sebagai tanda solidariti bersama, umat Islam boleh mengambil gambar sendiri atau bersama keluarga dan rakan dengan mengekalkan jarak fizikal dan memuat naik ke dalam media sosial menggunakan tanda pagar Malaysia #QuranHour.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang