MENGANDUNG dan melahirkan bayi pada musim pandemik seperti Covid-19 ini sememangnya berisiko. Kaedah penjagaan diri perlu dititikberatkan.

Jika ibu mengandung biasa pun perlu ekstra penjagaan, apatah lagi individu yang mengandung bukan sepasang, malah hingga empat anak kembar!

SEORANG wanita dari Dallas yang tetap rasa bertuah apabila dapat melahirkan bayi kembar empat bulan Mac lalu.

Menariknya, beritanya menjadi perbualan ramai apabila berlaku semasa wabak koronavirus tengah memuncak.

Pasangan yang baru bergelar ibu bapa itu Jenny dan Chris Marr, 35, menghabiskan masa selama dua bulan di Unit rawatan intensif neonatal (NICU) bersama anak-anak lelaki mereka.

Berkongsi kegembiraan dengan Good Morning America, mereka ‘benar-benar bersantai’ ketika awalnya diberitahu akan mendapat kembar tiga, yang kemudian menjadi ‘empat’ pada janji temu mereka seminggu kemudian.

“Teknologi imbasan awal itu memberi saya gambaran yang mengujakan,” kata Chris kepada Today.

Jenny bekerja pada 28 minggu pada 15 Mac, sehari sebelum perintah tinggal di rumah Dallas County dikeluarkan.

KEEMPAT-EMPAT bayi tersebut ialah Hudson; Harrison; Henry dan Hardy, dilahirkan di Texas Health Presbyterian Hospital Dallas dalam masa tiga minit.

Jenny memberitahu Today : ‘Keluarga mereka menyesuaikan diri dengan kehidupan di rumah semasa wabak Covid-19 dengan makan setiap tiga jam sekali.

Mereka turut mengucapkan terima kasih kepada doktor dan jururawat NICU dan Penjagaan Khas.

“Mempunyai bayi semasa pandemik global sudah cukup memberikan pengalaman berharga kepada kami.

Iklan

“Semua orang di Texas Health Presbyterian Dallas menjadikan kami dan bayi kami sebagai keutamaan untuk penjagaan dan keselamatan.

“Saya hanya berharap suatu hari saya dapat memeluk masing-masing dan mengucapkan terima kasih. Terima kasih kerana membawa bayi pra-kelahiran manis kami ke dunia dengan selamat,” kata Chris.

Iklan

Sumber: twinmom.com

Foto: Marr Family