PEMBERIAN dos penggalak untuk penerima vaksin Covid-19 bertujuan untuk meningkatkan perlindungan kepada virus berkenaan.

Jika sebelum ini mereka yang layak untuk menerima suntikan dos penggalak (booster dose) boleh lakukan pendaftaran secara walk-in di Pusat Pemberian Vaksin (PPV), kini tidak lagi.

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram! 

Itu berikutan orang ramai telah menyerbu PPV dan menyebabkan kesesakan telah berlaku.

Menurut ProtectHealth Corporation Sdn Bhd (ProtectHealth), suntikan dos penggalak secara ‘walk-in’ tidak lagi diberikan di PPV secara terus tanpa janji temu atau PPV Walk-In.

Baca juga Penerima vaksin Sinovac jangan takut terima dos penggalak Pfizer, keberkesanan hingga 74%

Protecthelath memaklumkan, hanya mereka yang menerima temu janji di MySejahtera akan dibenarkan untuk mengambil dos penggalak di PPV.

Tindakan itu diputuskan susulan laporan orang ramai beratur panjang sehingga menyebabkan kesesakan berlaku di beberapa PPV di Lembah Klang.

bosster vaksin

Iklan

Memetik laporan portal tempatan, Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr Anas Alam Faizli berkata, hanya mereka yang menerima tarikh temu janji di aplikasi MySejahtera sahaja akan dibenarkan untuk mengambil dos penggalak di PPV.

Walau bagaimanapun, kepada mereka yang layak dan memerlukan dos penggalak dengan segera namun masih belum menerima janji temu, boleh mendaftar dalam senarai menunggu di PPV pilihan mereka.

Iklan

Ia boleh dibuat dengan melayari laman sesawang protecthelath.com.my dan boleh memilih PPV pilihan masing-masing.

Baca juga Penerima vaksin Pfizer, AZ kini boleh suntik penggalak selepas 3 bulan dos kedua, ini fakta berkaitan yang perlu tahu

Bagi yang ingin mendapatkan dos penggalak dengan cepat, bolehlah segera membuat permohonan dalam aplikasi MySejahtera korang.

Semoga bermanfaat!