Rindu malam tujuh likur, ini sebenarnya tradisi memasang pelita, meriah!

A
A
A

MALAM tujuh likur menggamit memori. Ia bagaikan kemuncak Ramadan di mana kediaman di serata desa dihiasi pelita minyak tanah.

Kebiasaannya pada malam tujuh likur pelita dipasang pada 10 malam terakhir Ramadan. Lebih-lebih lagi pada 27 Ramadan, memang meriah. Walaupun lambat lagi, auranya kian dirasai.

Dalam mengejar Lailatul Qadr yang lebih baik daripada ibadah 1,000 bulan pada malam ganjil, memasang pelita pada 10 terakhir Ramadan dengan tujuan sekadar memeriahkan rumah dan menambahkan keceriaan. Menurut Ustaz Mustafar Mohd Suki adalah diharuskan.

Baca juga: Solat tarawih sedangkan solat fardu belum diqada? Ini jawapan agamawan

Tidak hanya di kampung, di bandar warganya turut menyambut malam tujuh likur dengan lampu neon beraneka warna di sekeliling rumah dan lorong. Ada yang menggunakan pelita tetapi tidak lagi menggunakan minyak tanah, semua main petik suis.

Kanak-kanak orang yang paling seronok ketika malam malam tujuh likur kerana hari raya menjelang tiba. Sibuk mengacu baju raya dan bermain mercun.

Agamawaan itu menjelaskan tidak salah selagi perbuatan itu tidak dilakukan dengan iktikad tertentu seperti memudahkan malaikat masuk ke rumah atau memudahkan roh si mati pulang ke rumah, maka ia tidak diharuskan.

“Masyarakat perlulah memfokuskan ibadah dan amal pada 10 terakhir Ramadan agar memperoleh lailatul al-Qadr,” katanya.

Anda masih boleh merasai kemeriahan malam tujuh likur dengan berkunjung ke pusat membeli-belah 1 Utama yang dihias indah dengan tema Sinar Estetika Aidil Fitri bermula 25 Mac hingga 25 April ini.

Baca juga: Ramai terkenang nostalgia dengar lagu Diari Ramadan Rafique, tak sangka Bella Astillah penyanyinya

Lantera gergasi setinggi 17 meter yang digabung dengan rama-rama dan bunga-bungaan menghidupkan suasana bertemakan Mistikal Timur Tengah.

Disambut dengan dekorasi raya ia tentu menyeronokkan. Anda juga dihidangkan dnegan pelbagai persembahan dan aktiviti hiburan, jualan sempena Syawal serta penebusan cendera mata perayaan edisi terhad dan eksklusif.

Baca juga: Subhanallah! 7 waktu doa mustajab di bulan Ramadan, rugi lepaskan

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang