SEDIHNYA! Seorang ibu berdepan detik tragis apabila melihat sekujur badan anak perempuannya kaku di depan mata.

Anak adalah segala-galanya bagi wanita yang bergelar ibu. Malah demi anak, ibu sanggup melakukan apa sahaja, walaupun nyawa sendiri menjadi pertaruhan.

Namun pilunya hatinya seorang ibu apabila berdepan detik kehilangan anak yang sangat menyedihkan.

Menurut laporan media tempatan, berikut perincian kes berkaitan;

1. Remaja perempuan berusia 13 tahun itu dilaporkan dipercayai terjatuh dari kediamannya di tingkat 11 sebuah kondominium di Persiaran Bayan Indah, Bayan Baru, George Town, Pulau Pinang, hari ini.

2. Mangsa ditemui dalam keadaan tertiarap di bahagian bumbung tempat letak kenderaan kondominium tersebut sekitar pukul 6.30 pagi dan kejadian disedari oleh ibu mangsa.

3. Ibu mangsa kemudiannya menghubungi pihak polis untuk tindakan lanjut.

4. Menurut Ketua Polis Daerah Barat Daya, Superintendan Kamarul Rizal Jenal, pihaknya mengesahkan kejadian tersebut.

5. Pegawai Bomba Kanan II, Balai Bomba dan Penyelamat Bayan Baru, Rohaizal Abdul Aziz memaklumkan, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 6.48 pagi. Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Bayan Baru bergegas ke lokasi kejadian.

6. Ujar Rohaizal, sebaik tiba anggota bomba menemui mangsa perempuan berusia 13 tahun di atas bumbung tingkat satu selepas dikatakan terjatuh dari aras 11.

7. Katanya, pihaknya membantu polis dan Kementerian Kesihatan (KKM) menurunkan mangsa dari bumbung tempat letak kenderaan itu.

8. Mayat mangsa dihantar ke Hospital Pulau Pinang untuk proses bedah siasat.

Sementara itu, berikut tip mendidik anak remaja;

1. Jadilah pendengar yang baik

Pada usia remaja, kanak-kanak biasanya mula mengalami pelbagai pergolakan dalam diri mereka, daripada masalah akil baligh hinggalah kepada perhubungan mereka.

Banyak perkara yang mungkin ingin diluahkannya sekadar untuk bertanya atau meluahkan pelbagai kerisauan dan persoalan yang timbul di fikirannya.

Atas sebab ini, ibu bapa mestilah menjadi pendengar yang baik.

Jangan biarkan anak benar-benar mencari saluran negatif lain seperti melakukan kenakalan juvana hanya kerana mereka berasa tidak didengari dan tiada kawan untuk diajak berbincang.

Juga, elakkan menyalahkan kanak-kanak atas apa yang dia beritahu. Sebabnya, ini boleh membuatkan anak-anak segan untuk bercerita lagi.

Daripada menyalahkan adalah lebih baik untuk membincangkan penyelesaian terbaik jika anak menghadapi masalah.

Selain itu, apabila ibu bapa menjadi pendengar yang baik, anak-anak juga akan melakukan sebaliknya apabila anda bercakap atau memberi nasihat.

Baca juga Naik lagi! Ibu-ibu kena tahu, ini harga terbaru roti Gardenia mulai 1 September

anak emak

2. Menghormati privasi kanak-kanak

Ibu bapa sering menganggap perniagaan anak mereka adalah perniagaan mereka juga. Ini benar semasa kanak-kanak itu masih kecil.

Namun, apabila anak-anak membesar, ibu bapa perlu memahami bahawa anak-anak mula mempunyai privasi yang mesti dilindungi dan dihormati.

Apabila mereka meningkat dewasa, ibu bapa kadang-kadang lupa bahawa anak-anak juga mempunyai privasi. Bilik dan telefon bimbit adalah sebahagian daripada privasi kanak-kanak yang tidak boleh diganggu.

Sebagai cara mendidik remaja, jangan hanya membuka telefon bimbit anak tanpa kebenarannya semata-mata kerana ingin tahu dengan siapa dia berbual setiap hari.

3. Bersetuju tentang peraturan penting

Persetujuan mengenai peraturan penting adalah sesuatu yang perlu dilakukan antara anak-anak dan ibu bapa. Sebagai seorang remaja, anda tidak lagi boleh menguruskannya dengan mudah.

Malah kanak-kanak kadangkala lebih suka menghabiskan masa bersama rakan-rakan di luar berbanding di rumah.

Untuk itu, anda perlu membuat pelbagai perjanjian penting.

Sebagai contoh, anda tidak boleh pulang ke rumah selepas pukul 9 malam atau anda tidak boleh merokok dan minum alkohol. Cuba buat persetujuan bersama sebagai cara mendidik remaja.

Apabila kanak-kanak bersetuju dan terlibat dalam perbincangan, dia akan mempunyai tanggungjawab dan tidak akan merasa terpaksa untuk mematuhinya.

Kuncinya adalah untuk memberi pemahaman tentang mengapa peraturan itu digunakan. Jadi jangan hanya melarang dan memarahi, tetapi layan kanak-kanak seperti orang dewasa yang boleh dibincangkan.

4. Menjadi teladan yang baik

Sudah menjadi lumrah untuk ibu bapa mempunyai jangkaan terhadap anak-anak mereka. Oleh itu, beritahu dan berikan contoh konkrit tentang jangkaan anda terhadapnya.

Sebagai contoh, harapkan kanak-kanak berkelakuan baik dan sentiasa membantu orang, belajar bersungguh-sungguh dan beberapa siri jangkaan lain.

Sekarang secara mudah, anda sendiri sebagai ibu bapa juga mesti boleh mencontohi sikap ini sebagai bukti bahawa anda bukan sahaja mengajar tetapi juga mengamalkan.

Walaupun dia mungkin merasakan banyak tekanan pada mulanya, lama kelamaan anak anda akan faham bahawa dia mahukan yang terbaik untuk anaknya.

Dengan cara itu, kanak-kanak boleh memilih dengan lebih baik sikap mana yang patut diambil dan mana yang tidak.

5. Memberi motivasi kepada matlamatnya

Iklan

Galakkan kanak-kanak untuk terus berkembang dan meneroka diri dan kebolehan mereka. Ini adalah salah satu cara mendidik remaja untuk lelaki dan perempuan.

Jangan lupa, ajak anak mencuba perkara lain di luar kebiasaannya supaya mindanya sentiasa terbuka. Biarkan dia mengambil risiko dan mengikut kehendaknya.

Katakan anak perempuan anda suka bermain-main dengan mesin dan tidak sabar-sabar untuk belajar kejuruteraan di kolej.

Sokong impian ini supaya dia membesar menjadi seorang wanita yang yakin dan berbakat.

Jangan terpengaruh dengan stereotaip bahawa jurusan kejuruteraan adalah jurusan lelaki dan sebagainya.

Baca juga Anak tak sempat bergelar doktor maut dilanggar bas universiti, ibu tuntut pampasan RM8.1 juta

6. Memberi maklumat dalam pergaulan

Remaja merupakan usia yang terdedah kerana pada usia ini mereka akan melihat banyak perkara dalam persekitaran mereka.

Oleh itu, anda perlu berani bercakap tentang persatuan belia masa kini.

Anda perlu memberi mereka maklumat yang betul (termasuk tentang pendidikan seks, merokok, dadah, alkohol, dll.).

Jika tidak, mereka akan mendapat maklumat yang tidak semestinya benar daripada orang lain.

Sebagai cara mendidik remaja, ini dilakukan untuk membina asas yang kukuh dalam pergaulan dan memberi mereka maklumat yang sesuai.

Hal ini juga berkaitan dengan perkembangan emosi remaja sebagai jati diri.

Iklan

Baca juga Waktu terbaik untuk nasihati anak, ibu wajib amal rebut manfaatnya

7. Didik remaja cara menguruskan tekanan

Terdapat pelbagai cabaran dan punca tekanan yang mesti dihadapi oleh setiap orang termasuk golongan remaja.

Jika tidak dilatih awal, anak akan ditimpa tekanan pada masa hadapan sehingga kekuatan mentalnya tidak cukup kuat.

Untuk mengelakkan kemurungan di kalangan remaja, perkara yang perlu anda lakukan ialah menyediakan mereka dengan pelbagai cara untuk menguruskan tekanan dengan cara yang sihat.

Sebagai contoh, daripada memarahi kanak-kanak itu apabila dia banyak berfikir, lebih baik mendekati anak dan bercakap dengan baik tentang masalah yang mengganggunya.

Dengarkan aduan mereka tanpa menilai atau mencari kesalahan anak anda.

Hiburkan dia dengan kata-kata yang memotivasikan dan memberi harapan.

Kemudian ajak dia mencari penyelesaian atau salurkan emosinya dengan bersenam, meneruskan hobinya seperti muzik, menulis, dan lain-lain.

Sebagai cara mendidik remaja, tunjukkan bahawa tekanan adalah perkara biasa dalam kehidupan. Tekanan tidak selalu menjadi musuh yang perlu ditakuti.

Tekanan juga perlu dilawan dan tidak boleh dibiarkan terlalu lama kerana boleh mengganggu kehidupan seharian.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk cerita-cerita yang ohsem dan menghiburkan.