MENURUT Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), sebanyak lebih dua juta cukai jalan tidak diperbaharui akibat penutupan kaunter JPJ sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Dalam usaha untuk mempermudahkan pembaharuan cukai jalan serta mengurangkan jumlah kenderaan yang tidak diinsuranskan di atas jalan raya, Zurich General Insurance Malaysia Berhad (Zurich General Insurance) bekerjasama dengan Finology Sdn Bhd (Finology) dan rakan sekutunya PayLink Global (M) Sdn Bhd untuk menyediakan perkhidmatan pembaharuan cukai jalan raya dan pembelian insurans kenderaan melalui kiosk.

Ini merupakan kerjasama yang pertama seumpamanya di Malaysia.

Melalui kerjasama strategik ini, korang sebagai pengguna jalan raya di Malaysia akan menikmati kemudahan bagi memperbaharui cukai jalan atau membeli insurans kenderaan untuk kereta dan motosikal mereka.

Terdapat kira-kira 250 kiosk Payquik tersedia di seluruh negara di lokasi strategik seperti pejabat syarikat utiliti, pusat membeli-belah dan bangunan kerajaan bagi memudahkan korang memanfaatkan masa dengan baik apabila keluar untuk membayar bil atau membeli-belah.

Ketua Pegawai Eksekutif Zurich General Insurance, Junior Cho berkata, Zurich General Insurance sentiasa mencari penyelesaian baharu yang dapat memenuhi keperluan pengguna dengan gaya hidup baharu.

“Dengan hampir keseluruhan aktiviti ekonomi dibenarkan beroperasi semula, kami memahami pentingnya mempunyai cukai jalan dan insurans kenderaan yang sah supaya rakyat Malaysia dapat pergi kerja dengan tenang kerana tempoh pengecualian pembaharuan akan berakhir tidak lama lagi.

“Kerjasama dengan Finology dan Payquik akan memberikan akses yang lebih luas untuk pengguna jalan raya untuk mendapatkan perkhidmatan dan perlindungan yang mereka perlukan dengan cara yang cepat dan mudah,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurut statistik JPJ dari tahun 2018, terdapat kira-kira 29 juta kenderaan berdaftar di Malaysia. Dari jumlah ini, hanya 19 juta kenderaan yang memperbaharui cukai jalan setiap tahun dan kira-kira 95 peratus daripada mereka yang mempunyai cukai jalan yang sudah tamat tempoh adalah motosikal.

Iklan

Mungkin korang tertanya mengapa kiosk perkhidmatan diperlukan jika pengguna mempunyai pilihan untuk membuat pembayaran dalam talian?

Ya! Hakikatnya masih terdapat dalam kalangan kita yang lebih gemar membayar menggunakan wang tunai atau tidak memiliki kad kredit.

Iklan

Namun, untuk pembelian secara online korang kena sediakan kewangan yang mencukupi melalui internet banking tidak sebaliknya jika korang menggunakan kiosk. Korang juga tak perlu tunggu kod pengesahan daripada pihak bank untuk membuat pembayaran.

Justeru, pembelian insurans kenderaan dan pembaharuan cukai jalan melalui kiosk adalah alternatif terbaik.

Tambahan pula, kiosk ini tersedia 24 jam yang membolehkan pelanggan membuat pembelian atau pembaharuan mengikut keselesaan pengguna.