Telefon juga perlu dicuci elak wabak jangkitan Covid-19

Telefon juga perlu dicuci elak wabak jangkitan Covid-19
Telefon juga perlu dicuci elak wabak jangkitan Covid-19
A
A
A

SELAIN penutup mulut dan hidung, tahukah anda mencuci telefon pintar sekerap mungkin adalah salah satu cara mengekang penyebaran wabak Covid19

Memetik laporan dari Daily Mail, pegawai perubatan menerusi satu siaran rancangan Good Morning America edisi Khamis menyarankan orang ramai berbuat demikian.

Rancangan itu juga kini menjadi pusat kawalan koronavirus untuk pakar menjawab soalan penonton.

Menurut seorang daripada pakar tersebut, telefon pintar boleh membawa ribuan kuman pada satu-satu masa yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

Oleh itu adalah sangat wajar ia perlu dibersihkan sekerap mungkin sama seperti mencuci tangan.

“Sekerap mana anda mencuci tangan, begitu juga yang perlu dilakukan kepada telefon pintar.

“Jadi, orang ramai dinasihatkan mengelap telefon pintar mereka dengan tisu beralkohol bagi membunuh sekurang-kurangnya 99 peratus bakteria yang ada,” katanya.

Bagaimana cara nak cuci telefon pintar anda? Sinar Plus kongsikan langkah-langkah mudah yang boleh anda buat.

Berikut langkah dan cara yang perlu diberi perhatian ketika mencuci atau sanitize telefon pintar anda:

  1. Jangan sembur cecair pembersih secara langsung ke telefon atau mencelupnya dalam larutan pembersih. Perbutan tersebut sudah pastinya mampu merosakkan telefon pintar anda

  2. Sebaliknya langkah pertama yang perlu di ambil adalah dengan mematikan telefon terlebih dulu dan jangan sambungkan kepada alat pengecas.

  3. Tisu basah dengan kandungan 70 peratus alkohol sangat sesuai digunakan untuk membersihkan telefon atau gajet yang lain.

  4. Perah tisu basah terlebih dahulu bagi membuang cecair lebihan sebelum digunakan pada telefon anda.

  5. Bersihkan dengan lembut dan jangan tekan tisu basah pada telefon. Anda juga boleh menggunakan tuala kecil sebagai pengganti tisu.

Mungkin bagi sesetengah orang ia nampak remeh tetapi jangan sesekali ambil mudah memandangkan wabak Covid-19 ini sememang harus dicegah seawal mungkin.

Ingat, malang itu tidak berbau. Mencegak lebih baik daripada mengubati!

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang