Urut badan bukan hanya orang dewasa, anak kecil pun sama, ibu wajib tahu 5 manfaat ini

urut
urut
A
A
A

URUT badan boleh memberikan banyak manfaat kepada kesejahteraan fizikal dan mental seseorang.

Bila sebut mengenai urut badan, biasanya hanya golongan dewasa yang melakukannya.

Tetapi sebenarnya, mengurut ini untuk semua peringkat umur termasuklah kanak-kanak, sama ada bayi, anak kecil atau kanak-kanak yang sudah memulakan persekolahan.

Antara faedah kesihatan umum mengurut adalah ia dapat melonggarkan ketegangan otot dan melancarkan pergerakan badan, bukan sahaja kepada kanak-kanak, bahkan individu daripada semua peringkat usia.

Berikut manfaat urutan yang boleh ibu bapa lakukan kepada anak-anak;

1. Menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan diri anak

Input deria dan psikologi adalah penting untuk perkembangan awal dan kesejahteraan bayi baru lahir serta anak kecil.

Urutan yang diberikan kepada kanak-kanak boleh memberikan input sentuhan yang merangsang pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Kajian mendapati urutan boleh menggalakkan perkembangan dan penambahan berat badan pada bayi pramatang serta mencegah komplikasi pertumbuhan lain.

2. Bantu kurangkan tekanan dan kebimbangan

Urutan juga dapat mengurangkan tahap kortisol – hormon tekanan – pada bayi dan kanak-kanak sihat atau sakit. Ia juga membantu meningkatkan tahap dopamin dan serotonin – hormon relaksasi.

Baca juga: Si kecil takut mandi laut, kolam? Ini cara atasi fobia air ibu boleh cuba

Jawatan jurutidur profesional terbaik di Malaysia dikendaki dengan tawaran gaji RM3,000!

3. Tingkatkan kualiti tidur

Tidur amat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Ini kerana mendapat tidur yang mencukupi membolehkan badan berfungsi secara optimum – ia memberikan anak lebih tenaga dan fokus.

Namun malangnya sebahagian besar daripada kanak-kanak mengalami masalah kurang tidur.

Terapi urutan dipercayai dapat membantu kanak-kanak meningkatkan kualiti tidur mereka dengan menstabilkan tahap hormon tidur.

Urutan yang dilakukan sebelum tidur boleh memberikan anak mendapat tidur malam nyenyak.

Kajian mendapati bayi menerima urutan selama 6 minggu menikmati kualiti tidur jauh lebih baik daripada si kecil yang tidak diberikan urutan.

Pastinya anak yang lebih besar juga akan menerima manfaat jika diberikan urutan!

4. Meningkatkan prestasi akademik

Kegelisahan dan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) adalah antara punca kurang tumpuan paling biasa dalam kalangan kanak-kanak.

Selain daripada terbukti dapat melegakan tekanan, urutan yang diberikan juga amat berguna dalam menguruskan anak yang mengalami ADHD.

Dalam kajian yang dilakukan, kanak-kanak ADHD yang menerima terapi urutan akan berasa lebih berpuas hati dan yakin dengan diri.

Peningkatan ketara dalam menyelesaikan pelbagai tugasan juga dapat diperhatikan. Bahkan ibu bapa turut melaporkan peningkatan ketara dalam tingkah laku anak mereka.

5. Meningkatkan sistem imun

Sistem imun adalah perisai semula jadi yang melindungi si kecil daripada kuman dan patogen asing. Mendapat sistem imun yang sihat juga menghalang perkembangan penyakit kronik.

Pun begitu, tekanan kronik yang dihadapi anak pada masa kini boleh melemahkan sistem imun mereka – menyebabkan badan tidak dapat melawan kuman dan cenderung untuk jatuh sakit seperti mengalami demam, selesema dan penyakit lain.

Seperti yang dinyatakan di atas, urutan dapat mengurangkan tekanan pada anak dan ia secara tidak langsung boleh menyingkirkan kesan buruknya terhadap sistem imun anak.

Di samping meningkatkan imuniti tubuh, urutan juga dapat membantu anak yang menghidap diabetes jenis 2, arthritis rheumatoid, dermatitis dan lain-lain.

Petua mengurut;

Sudah tentu tekanan semasa urutan untuk anak dan individu dewasa adalah berbeza. Untuk merasakan jenis tekanan yang diperlukan ketika mengurut anak, lakukan perkara berikut;

1. Letakkan dua jari telunjuk dan tengah pada kelopak mata anak yang tertutup dan tekan perlahan-lahan pada bola mata.

2. Anda akan merasakan bahawa hanya sedikit tekanan yang diperlukan sebelum ia menyebabkan diri berasa tidak selesa.

3. Maka itu adalah jumlah tekanan yang boleh digunakan ketika mengurut bayi dan kanak-kanak.

4. Tekanan urutan ke arah jantung dianggap dapat memberi rangsangan, manakala urutan ke luar jantung lebih santai. Jika anda ingin mengurut anak sebelum tidur, sebaiknya lakukan urutan ke arah luar jantung.

5. Jangan melakukan urutan sekiranya anak tidak mahu diurut, terutamanya apabila mereka berada dalam mood yang tidak baik.

Rupanya banyak manfaat jika anak-anak diurut, menjadikan mereka lebih ceria, sihat dan kuat! Jadi, sekali sekala jangan lupa untuk mengurut anak ya?

Sumber: Hello Health

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah yang menginspirasikan.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang