BERITA kurang baik buat penduduk di utara Semenanjung Malaysia. Kebakaran hutan yang berlaku di Cambodia akan menyebabkan berlakunya jerebu.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) berkata, jangkaan itu berdasarkan trajektori asap Output Model HYSPLIT.

Jangan lupa follow Sinarplus di Instagram! 

“Output Model HYSPLIT menunjukkan ramalan trajektori jerebu bagi tempoh 72 jam bermula jam 0000 (12 tengah malam) UTC 26 Januari 2022 sehingga jam 0000 (12 tengah malam) UTC 29 Januari 2022.

“Berdasarkan Trajektori asap jerebu didapati kebakaran hutan yang berlaku di Cambodia akan menyebabkan keadaan berjerebu di utara Semenanjung.

“Berdasarkan permodelan terkini, keadaan berjerebu ini dijangka akan kekal sehingga 29 Januari 2022,” katanya.

Menurut MetMalaysia juga, Output Model HYSPLIT yang dijana hanya mengambil kira lokasi-lokasi titik panas yang dijangka akan memberi kesan kepada kualiti udara di Malaysia.

Dalam pada itu, MetMalaysia memaklumkan, terdapat enam titik panas di Semenanjung Malaysia kategori “High Confidence Level” berdasarkan kepada imej satelit NOAA-20 pada 26 Januari lalu yang direkodkan oleh Asean Specialized Meteorological Centre (ASMC).

Utara Semenanjung diramal alami jerebu hingga 29 Januari, banyakkan minum air

Jadi, jangan ambil mudah bahaya jerebu, ini 7 tip elak masalah kesihatan;

1. Elakkan aktiviti fizikal di luar bangunan bagi mengurangkan pendedahan kepada jerebu. Banyakkan berada di dalam bangunan (indoor) dan jika terpaksa berada di luar, gunakan penutup hidung dan mulut (face mask) yang sesuai.

2. Tutup tingkap bagi mengurangkan asap jerebu masuk ke dalam rumah atau bangunan.

3. Elakkan aktiviti yang boleh meningkatkan pencemaran udara dalam rumah atau bangunan dengan tidak merokok dan sentiasa membersihkan persekitaran dalaman.

4. Gunakan pendingin hawa dengan memilih operasi (mode) kitaran udara dalaman semasa memandu kenderaan

Iklan

5. Banyakkan minum air kosong walaupun tidak terasa dahaga (sekurang-kurangnya lapan gelas sehari).

Baca juga [VIDEO]Gajah gelongsor comel turun dari timbunan tanah raih jutaan tontonan

6. Jika mampu pasanglah alat pendingin hawa dan penapis udara (air filter/purifier) yang berkecekapan tinggi di rumah bagi menapis partikel halus dan menghalang kemasukan pencemaran udara dari luar.

Iklan

7. Sentiasa awasi kesihatan anak-anak kecil dan mereka yang menghidap penyakit respiratori dan jantung kerana mereka lebih mudah terjejas akibat pendedahan kepada jerebu.

Sumber: METMalaysia, KKM