APLIKASI WhatsApp antara aplikasi telefon pintar yang menghubungkan setiap individu dengan mudah.

Malah korang tidak memerlukan wang untuk memasang aplikasi Whatsapp di telefon pintar dan ia percuma, cukup sekadar dapatkan data Internet sahaja.

Melalui aplikasi pintar ini, korang boleh menghantar mesej, gambar, video, audio dan pesanan suara dengan mudah tanpa kos yang tinggi.

Malah penggunaan data yang kecil berbanding aplikasi-aplikasi lain menjadikan ia menjadi pilihan ramai.

Namun, kini syarikat media sosial gergasi, Facebook. Inc mengumumkan aplikasi tersebut akan berhenti berfungsi bagi beberapa model telefon pintar lama dalam tempoh dua bulan lagi.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Lapor The Sun, platform mesej itu akan memansuhkan sistem sokongan dalam beberapa model telefon pintar lama bermula 1 November ini.

Ia sekali gus menyebabkan jutaan pemilik tidak dapat menggunakan aplikasi tersebut jika tidak menukar telefon  pintar mereka.

Palsu! Tular WhatsApp pemberian suntikan vaksin di PPV Bangi Avenue, jangan tertipu

Sebanyak 43 model telefon pintar menggunakan sistem operasi Android dan Apple iOS tidak akan dapat menggunakan perkhidmatan pesanan sedia ada itu.

Iklan

Model telefon pintar dengan sistem perisian Android 4.0.4 atau yang lebih lama akan menjadi tidak serasi, begitu juga iPhone dengan iOS 9 ke bawah.

Baca juga Hanya tekan butang ‘check-out’, tak perlu scan. MySejahtera ditambah baik

Iklan

Model-model telefon pintar yang terlibat adalah Samsung Galaxy S3 Mini, Trend II, Trend Lite, Core, Ace 2, LG Optimus F7, F5, L3 II Dual, F7 II, F5 II, Huawei Ascend Mate, Ascend D2 serta Apple iPhone bagi model SE, 6S dan 6S Plus.

Menurut WhatsApp, penghentian sokongan untuk telefon lama akan menjadikan aplikasi itu beroperasi dengan lebih selamat.

Sumber: Agensi