18 tahun Lee Seung Gi jadi penyanyi tidak dibayar satu sen, agensi ancam dan ugut

A
A
A

SALAH satu media Korea Selatan, Dispatch mendedahkan pelakon dan penyanyi popular Lee Seung Gi tidak pernah menerima bayaran walaupun satu sen daripada agensinya, Hook Entertainment.

Selama 18 tahun berhempas pulas demi menaikkan kerjayanya sebagai penyanyi. Sejak tahun 2004, penyanyi itu telah mengeluarkan 137 lagu dan 27 album.

Segala-galanya terbongkar baru-baru ini pelakon drama My Girlfriend Is Gumiho itu secara rasmi meminta laporan pendapatannya daripada syarikat berkenaan.

Debut pada 2004 dengan album pertamanya, The Dream of a Moth, Seung Gi dikatakan turut menjadi mangsa manipulasi agensi.

Baca juga: Hukuman penjara Seungri kekal

Pihak Hook Entertainment telah mengatakan semua album beliau tidak mendapat sambutan peminat dan keuntungan yang tidak seberapa itu diambil semula oleh pihak syarikat sebagai ‘yuran’ agar beliau tidak perlu membuat sebarang bayaran.

Menurut Dispatch, agensi berkenaan telah memadam dan memusnahkan beberapa dokumen yang menjadi bukti pendapatan Seung Gi pada peringkat awal pembabitannya dalam bidang muzik menyebabkan proses mengesahkan jumlah pendapatan menjadi sukar.

Rekod kewangan bagi tempoh  Jun 2004 hingga Ogos 2009 penyanyi berusia 35 tahun itu didapati hilang. Ia juga membabitkan pendapatan dan perbelanjaan untuk lagu hit beliau, Delete.

Baca juga: Song Hye-kyo sambut hari jadi ke-42, 6 amalan rutin kecantikan

Dianggarkan album pertama, kedua dan ketiga Seung Gi yang dikeluarkan pada 2004 hingga 2007 telah terjual sekurang-kurangnya 100 ribu salinan. Malangnya Lee Seung Gi tidak menerima royalti bagi lagu hits Because You Are My woman, Return, Delete hinggalah The Hard Words.

Media berkenaan juga menemui penyata untuk setiap saluran pengedaran muzik dan mendapati penyanyi itu berjaya menperolehi  9.6 bilion won (7.2 juta USD) atau RM32 juta bagi tempoh Oktober 2009 hingga September 2022.

Melalui dokumen yang diperoleh oleh pihak Dispatch, ketika Lee Seung Gi menandatangani kontrak pertamanya pada tahun 2004, beliau dinyatakan hanya akan menerima 40 peratus daripada keuntungan manakala baki 60 peratus akan diambil oleh pihak Hook Entertainment.

Bagaimanapun pada 2009 perjanjian itu berubah kepada 60 peratus untuk Lee Seung Gi dan 40 peratus untuk agensi. Satu lagi perubahan dilakukan pada 2017 yang menyatakan penyanyi itu akan menerima 70 peratus manakala 30 peratus untuk Hook Entertainment.

Baca juga: Dinobat wanita tercantik dunia 2022, Jisoo BLACKPINK juga dipilih untuk satu lagi anugerah. Ini rahsianya!

Artis pada setaraf Lee Seung G sepatutnya menerima pembahagian pada kadar 80:20. Bagaimanapun, Hook Entertainment sebaliknya memutuskan untuk menawarkan pembahagian 70:30 dengan syarat mereka akan menampung yuran agensi dan yuran lain yang sepatutnya dikendalikan oleh agensi itu.

Sejak awal lagi Lee Seung Gi sering diberitahu yang beliau ‘artis sendu’ yang kurang membawa keuntungan kepada pihak Hook Entertainment. Ramai tidak menyangka yang syarikat agensi sebesar itu sanggup menindas artis yang bernaung di bawahnya.

Pihak Hook Entertainment menafikan dakwaan Seung Gi dan meminta maaf. Ia bagaimanapun gagal mengemukakan bukti yang berkaitan dengan akaun bank. Tidak semua rekod dapat dijejaki.

Lebih buruk lagi, agensi itu telah mengancam dan mengugut untuk ‘menamatkan’ hayat pelakon tersebut. Semuanya berlaku apabila perbualan antara pengurus Seung Gi dan pihak pengurusan Hook Entertainment menjadi tular di media sosial.

Untuk rekod, selain berbakat dalam dunia nyanyian, Lee Seung Gi juga merupakan antara yang pelakon berbakat besar dan versatil. Antara drama lakonan yang berjaya menaikkan kerjaya lakonan beliau antaranya ialah My Girlfriend Is Gumiho, Mouse, Vagabond, A Korean Odyssey, The King 2 Hearts dan Famous Princesses.

Baca juga: Fattah Amin bersaing dengan bintang KPOP, 100 Wajah Tampan 2020

Sumber: Allkpop.com, CNBC Idonesia

Oleh: Norhasliza Mohd Shafi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca