BIARPUN sudah hampir sedekad menceburi bidang seni, penyanyi dan pelakon, Alvin Chong mengakui masih mencari peluang terbaik untuk mengembangkan bakat yang ada dalam diri.

Lama tidak tampil dengan karya baharu, baik dalam nyanyian mahupun lakonan,
bintang 31 tahun itu menjelaskan, dia kini dalam proses merencana kembali kerjaya seni.

“Setelah lama berehat disebabkan pandemik, saya kini kembali sibuk dan fokus pada kerjaya.

“Saya baru sahaja siap merakamkan single berbahasa Inggeris dan kemudiannya akan disusuli dengan single bahasa Melayu yang akan dirilis pada tahun ini setelah hampir dua tahun tidak menghasilkan lagu baharu.

“Untuk lakonan pula, saya bakal tampil dengan naskhah adaptasi drama Korea, She Was Pretty yang akan disiarkan di saluran penstriman Viu, Julai ini,” ujarnya.

Tambahnya, biarpun tidak banyak tampil dengan karya baharu, dia puas dengan apa yang dilakukan kerana menganggap populariti dimiliki bukanlah sesuatu yang menjadi keutamaan.

“Saya sangat berhati-hati dalam menerima sesuatu tawaran dan cuba mencari kelainan agar apa yang ditampilkan mampu meninggalkan impak.

“Bagaimanapun ia tidak mudah kerana saya kerap ditawarkan watak dan jalan cerita sama disebabkan fizikal yang dimiliki. Nak memilih pun susah kerana tawaran sangat terhad.

“Jadi ada kala saya terpaksa menolak. Bila ada naskhah yang bagus, masa pula tak kena dan bertembung dengan kerja lain. Mungkin bukan rezeki saya,” katanya.

Watak lasak

Bintang yang cukup popular dengan drama Takdir Yang Tertulis dan dikatakan memiliki wajah ‘jambu’ itu bagaimanapun tidak berputus asa untuk terus mencari peluang baharu.

Malah luah Alvin, sekiranya diberikan pilihan, dia ingin terlibat dalam filem atau drama aksi dan menjayakan watak lasak.

Iklan

“Saya teringin nak bawa watak sebagai askar yang terlibat dalam babak aksi yang menguji ketahanan fizikal. Namun sehingga hari ini, belum ada penerbit yang berani tawarkan watak sebegitu.

“Pernah juga terfikir adakah disebabkan wajah saya yang dikatakan macam ‘oppa’ ini membuatkan mereka tidak yakin dengan kemampuan saya.

“Hakikatnya saya berani menyahut cabaran untuk mempersiapkan diri memenuhi karakter tersebut jika diberikan peluang,” katanya.

Dalam pada itu, Alvin berkongsi perancangannya mengembangkan bakat ke negara serantau sekiranya kerjaya seni di tanah air tidak menunjukkan perkembangan positif.

Iklan

“Saya akan tengok dulu perkembangan untuk tahun ini macam mana. Sekiranya masih tidak dapat watak dan kelainan yang dicari, mungkin saya akan mengintai peluang di negara jiran seperti Singapura, Thailand mahupun Filipina.

“Kalau boleh, saya mahu buat sesuatu yang ada nilai untuk diri sendiri. Ia telahpun dibincangkan dengan pihak pengurusan dan mereka kini dalam proses menggerakkan usaha ke arah itu.

“Saya pilih negara serantau kerana senang untuk berulang-alik ke Malaysia jika ada urusan melibatkan kerja di tanah air, selain keluarga,” kata penyanyi Sayangku Salmah ini.