GENAP 10 tahun pembabitan dalam bidang seni, pelakon popular, Janna Nick membuka tahun 2021 dengan melebarkan sayap dalam bidang pengarahan dan penerbitan.

Langkah berani Janna dimulakan dengan penerbitan telefilem berjudul Delen yang bakal ditayangkan pada 13 Februari ini, jam 9 malam di saluran Astro Citra.

Menariknya, telefilem terbitan syarikat milik Janna iaitu Janna Nick Studios itu menampilkan barisan pelakon hebat tanah air seperti Sean Lee, Sherry Al Hadad, Mark Adam, Joey, Dini Schatzmann, Norreen Iman dan ramai lagi.

Menurut Janna, 26, atau nama sebenarnya Nurul Jannah Muner, dia memilih genre komedi romantik untuk ‘baby’ sulungnya itu yang memaparkan kisah percintaan remaja sekolah.

“Saya pilih genre dan jalan cerita ini kerana berasakan lebih mudah untuk mengarah. Tapi, sebenarnya tidak apatah lagi ketika proses suntingan. Kalau dengar komedi romantik memang ringan, tapi nak hasilkan karya sebegini agak sukar juga.

“Namun apabila sudah terbabit dalam bidang pengarahan dan penerbitan, ia memang memberi pengalaman baharu. Saya mula melihat skop pekerjaan dunia hiburan dengan lebih serius dan perspekif lebih besar.

“Sebelum ini tanggungjawab saya sebagai pelakon saja, tapi apabila menjadi pengarah dan penerbit, saya kena rasa dan lalui semua perkara.

“Apabila duduk di kerusi pengarah juga, baru saya rasa macam mana kalau pelakon tidak memberi. Baru faham setiap pengarah ini ada ‘look’ dan ‘feel’ yang mereka mahukan,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janna Nick (@jannanick)

Berkongsi mengenai tugas baharunya itu, Janna yang kini muncul menerusi drama Marry Me Senorita di saluran Astro Ria berkata, penghasilan telefilem Delen itu bukan sekadar satu percubaan sebaliknya dia serius untuk terus menghasilkan lebih banyak karya selepas ini.

“Alhamdulillah, tahun ini genap 10 tahun dalam industri. Dari segi nak mengarah, diakui saya memang tidak kelulusan itu, tapi saya ada dari segi pengaalaman. Dari awal lagi masuk industri saya memang niat dan bercita-cita mahu menjadi pengarah.

“Malah, saya masuk industri pun mahu serius dalam bidang ini. Bukan nak kejar populariti dan glamor saja. Jadi, tidak salah untuk saya mencuba dan meneroka bidang baharu pula. Apabila saya menerbit dan mengarah telefilem ini, ia bukan satu percubaan dan saya takkan berhenti.

“Insya Allah, selepas ini ada satu lagi telefilem yang akan ditayangkan. Cerita berjudul Jeti ini sudah siap menjalani penggambaran pun.

“Kali ini saya membawakan genre berat dan penuh emosi lakonan hebat Nabila Huda dan Fauziah Nawi. Tapi, untuk cerita ini saya memberi fokus kepada pengarahan dan penerbitan saja. Ternyata, untuk genre ini ia lebih mudah berbanding komedi romantik,” katanya.

Satu Percaturan

Iklan

Menurut Janna, membabitkan diri dalam bidang penerbitan juga satu percaturan buat dirinya termasuk dalam soal untung dan rugi.

“Saya sudah bersedia samada sebagai penerbit atau pengarah. Disebabkan itu saya mencabar dan memberanikan diri menerbitkan telefilem di bawah syarikat sendiri. Kalau nak mengharap peberbit lain ambil saya mengarah mungkin lambat lagi. Jadi, saya kena melabur sendiri.

“Ini bukan soal mencari keuntungan, tapi ia lebih kepada kepuasan. Malah, saya boleh tentukan ‘look’ mana saya nak dalam setiap karya dihasilkan. Mungkin kalau dengan produksi lain akan ada kekangan,” katanya.

Mengakui berdebar dengan tayangan telefilem Delen, Janna mengalu-alukan dan terbuka untuk menerima sebarang kritikan membina daripada penonton.

“Mengarahkan pelakon, jurukamera dan kru berpengalaman sangat mencabar. Sudah tentu mereka akan berfikir apa kredibiliti yang saya ada. Jadi, ini memang mencabar dan menjadi satu cabaran besar buat saya. Duduk di kerusi pengarah, bukan setakat ‘cut & action’.

Iklan

“Memandangkan Delen adalah buah tangan pertama syarikat saya, jadi, saya perlukan kritikan semua orang untuk saya memperbaiki dan meningkatkan lagi kualiti kerja. Sekali gus saya dapat idea dari kritikan semua. Termasuklah, saya juga boleh tahu drama macam mana yang mereka nak tonton.

“Saya kena belajar terima kritikan dengan hati terbuka. Saya tidak boleh letakkan diri bagus. Saya akan terus belajar. Lebih baik tegur dan kritik sekarang daripada tidak ada langsung,” katanya terpaksa menangguhkan pengajian dalam bidang pengarahan di Institut Kesenian Jakarta di Indonesia (IJK) ekoran penularan wabak Covid-19.

Kekasih Janna, Dini dan pelakon serta pengacara, Sean Lee merupakan dua teraju utama dalam Delen.

Telefilem Delen menampilkan kisah cinta remaja antara Delen (Sean Lee) dan Robert (Dini) yang merebut cinta Emily (Janna).

Robert menganjurkan pertandingan berenang dan meletakkan syarat pemenang pertandingan itu akan berjaya memiliki cinta Emily.

Siapakah yang menjadi pilihan Emily? Adakah Delen atau Robert berjaya mendapatkan cinta Emily? Jangan lupa saksikan telefilem Delen, jam 9 malam ini di saluran Astro Citra.