Filem Roh dipilih sertai Oscars

A
A
A

PERBADANAN Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) mengumumkan filem Roh terbitan Kuman Pictures Sdn Bhd telah dipilih mewakili Malaysia ke Anugerah Academy ke-93 (Oscars) bagi kategori International Feature Film Award yang dijadualkan berlangsung pada April tahun depan.

Pemilihan filem arahan Emir Ezwan itu dibuat oleh Jawatankuasa Pemilihan Filem Finas menerusi penilaian terperinci berdasarkan kriteria perfileman seperti pengarahan, lakon layar, sinematografi, lakonan dan sebagainya termasuk pematuhan kepada peraturan pertandingan yang ditetapkan penganjur.

Roh sebelum ini mendapat kutipan sebanyak RM522,000 ketika ditayangkan di pawagam pada Ogos lalu.

Terdahulu sebelum itu, Roh juga menjadi satu-satunya filem tempatan yang dipilih untuk menyertai Festival Filem Antarabangsa Singapura 2019 dan Festival Filem Asia Jogja-NETPAC 2019.

Filem seram tersebut dibintangi oleh Namron, Farah Ahmad, Mhia Farhana, Harith Haziq, Namron, Junainah M Lojong dan Puteri Syahadah Nurqaseh.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca