PELIK tapi benar. Itu yang dapat disimpulkan mengenai kehilangan jumlah tontonan di muzik video rasmi lagu AEWO yang dinyanyikan oleh Shiha Zikir.

Bermula dengan 100,000 tontonan kurang 24 jam selepas dilancarkan pada 5 Ogos lalu, jumlah itu meningkat hari demi hari.

Bagaimanapun jumlah itu tiba-tiba merundum sehingga 170,000, berbanding catatan tertinggi 381,095 pada hari ke-5 ia ditayangkan.

Bukan hanya jumlah penonton yang tiba-tiba ‘ghaib’, jumlah view pada muzik video AEWO juga berada dalam kedudukan statik sehingga kini iaitu 343,667.

SHIHA-AEWO
Jumlah viewer muzik video AEWO dilihat menurun dalam masa sehari.

Ketua Pegawai Eksekutif Todak Fusion, Ikmal Fareeq, berkata, permasalahan ini telah disuarakan kepada pihak YouTube dan masih menunggu jawapan maklum balas.

“Penonton ‘ghaib’ atau penurunan jumlah tontonan ini sukar untuk kami difahami. Jika ia sudah ditonton, bagaimana penurunan boleh berlaku? Adakah ini perkara normal atau ada sesuatu yang tidak kena?

“Tambah musykil, turun naik jumlah tontonan muzik video AEWO ini berlaku secara kerap. Setiap kali mencecah 300,000 tontonan sahaja, pasti berlaku penurunan yang banyak pada minggu yang sama.

“Rekod paling rendah adalah 170,000 penonton. Jika hal ini tidak berlaku kemungkinan besar muzik video AEWO sudah mencecah 1 juta penonton sekarang.

“Bagi mendapatkan penjelasan, permasalahan ini telah kami suarakan kepada pihak YouTube dan masih menunggu jawapan maklum balas mereka,” katanya.

IKMAL FARIQ
Ketua Pegawai Eksekutif Todak Fusion, Ikmal Fariq menuntut YouTube memberi penjelasan kepada jumlah viewer muzik video Shiha yang ‘ghaib’ Manakala gambar kanan adalah jumlah viewer AEWO terkini.

Tambahnya, proses menghasilkan muzik video AEWO menuntut perancangan yang teliti, membabitkan kreativiti secara berpasukan dan usaha yang bukan sedikit.

”TODAK Music, Shiha Zikir selaku penyanyi, penari latar dan seluruh tenaga produksi yang terbabit bertungkus-lumus dalam mengeluarkan idea bagi menghasilkan sebuah muzik video bertaraf antarabangsa.

“Kami ingin membuktikan bahawa industri kreatif di Malaysia tidak pernah ketinggalan, kita juga mampu mencipta karya setanding K-Pop yang mendominasi pasaran muzik global ketika ini.

“Oleh kerana usaha optimum yang dicurahkan inilah, kami berharap pihak YouTube dapat memberi penjelasan mengenai permasalahan yang berlaku, dengan harapan penonton AEWO dapat dikembalikan,” ujarnya.

Sementara itu, artis serba-boleh Shiha Zikir turut meluahkan rasa kecewa dan terkejut berhubung perkara ini yang dikongsi melalui akaun Instagram miliknya.