SEJAK Khamis minggu lalu, kumpulan Sepahtu kembali dengan Sepahtu Reunion Live 2020 yang bersiaran secara langsung dari Teater Shah Alam dan disiarkan menerusi Astro Warna bermula jam 9 malam.

Bagaimanapun buat pertama kalinya, program komedi yang disiarkan setiap Khamis itu diadakan tanpa tenaga sorakan dan gelak ketawa penonton.

shuib
Shuib ketika persembahan minggu pertama bersama Pak Ya. (FOTO : ASTRO)

Ahli kumpulan Sepahtu, Shuib atau nama sebenarnya Shahmira Muhamad berkata, dia pada mulanya agak bimbang apabila diberitahu produksi akan berjalan tanpa penonton, namun dalam masa sama teruja untuk kembali beraksi di atas pentas.

“Selama 5 tahun Sepahtu Reunion bersiaran, ini merupakan kali pertama tidak ada penonton bersama kami. Saya seronok dapat kembali.

“Sepahtu Reunion adalah platform yang paling saya minati dan program ini adalah sebuah kebanggaan bagi diri saya.

“Alhamdulillah, bila kembali, rasa syukur sangat walaupun dalam norma baharu. Walaupun siaran langsung akan berjalan ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), kami tak berkompromi dari segi kualiti kerja dan persiapan yang dibuat.

“Kami tahu ramai yang akan menonton di kaca televisyen. Jadi, kami semua akan berikan yang terbaik buat peminat kami,” ujarnya.

Sementara itu, Pengurus Saluran Astro Warna, Norzeha Mohd Salleh berkata, kumpulan Sepahtu dan juga kru produksi tetap dengan misi menghibur mereka, malah menjadikan ‘norma baharu’ sebagai pembakar semangat.

Iklan
NORZEHA
Pengurus Saluran Astro Warna, Norzeha Mohd Salleh. (FOTO : ASTRO)

“Selaku hab kandungan komedi utama tanah air, penghasilan program Sepahtu Reunion Live bagi tahun ini merupakan salah satu inisiatif kami untuk menghiburkan penonton Astro Warna dan peminat kumpulan Sepahtu yang sudah tentu merindukan ‘pikat line’ dari Shuib, Rahim, Jep dan Pak Ya.

“Dengan pengisian menarik dan menghiburkan ini, kami amat bertuah kerana masih diberikan peluang untuk menghasilkan karya seni kami walaupun dibelenggu dengan cabaran pandemik Covid-19.

Iklan

“Pembakar semangat bagi pelawak dan kru produksi adalah kedengaran gelak ketawa dan reaksi penonton, namun, saya amat kagum dengan komitmen yang diberikan oleh semua yang terlibat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Saksikan Sepahtu Reunion Live 2020 setiap Khamis, jam 9 malam secara langsung di Astro Warna (127) dan Warna HD (107). Program berdurasi 60 minit ini juga boleh disaksikan di platfrom digital melalui aplikasi Astro GO dan secara strim dengan kemudahan on demand.