PENYANYI Cakra Khan mendedahkan pemergian ayah tersayang pada 21 Ogos 2020 menjadi titik terendah dalam hidupnya ditambah dengan pandemik Covid-19 yang melanda.

Jelas penyanyi berusia 30 tahun itu, momen bersama keluarga dan ibu tercinta menjadi ‘ubat’ buatnya untuk memulihkan semangatnya kembali.

“Sebetulnya waktu Covid, banyak hal yang terjadi… waktu itu la my lowest point (titik terendah) sebab saya kehilangan ayah dan juga kawan. Banyak kejadian yang tidak diduga.

“Waktu ayah sakit, saya ada menemaninya di rumah sakit (hospital) tapi ada satu hari itu, saya mahu berangkat ke undangan nyanyian, tiba-tiba saya dapat tahu keadaan kesihatan ayah merosot.

“Jadi, saya patah balik, batalkan show dan tidak lama selepas sampai di hospital, ayah meninggal dunia. Ketika itu, saya benar-benar melalui the worst feeling.

“Namun momen bersama keluarga dan ibu menjadi pembakar semangat untuk saya kembali pulih,” katanya ketika sidang media Konsert A Decade: Cakra Khan Live In Kuala Lumpur 2023 di Shook! JW Marriot, Kuala Lumpur pada Rabu.

Baca juga: Mengingati mati mengurangkan hasrat duniawi kita. Ketahuilah, sakit bukanlah syarat kepada kematian

Tambah Cakra atau nama sebenarnya Cakra Konta Paryaman pemergian bapanya itu secara tidak langsung membuatny lebih menghargai masa bersama keluarga.

“Kalau dulu, bila saya tengah kerja dan ibu telefon, saya akan biarkan. Tapi sekarang, walaupun saya tengah sibuk di acara, ibu telefon saya akan terus angkat.

Iklan

“Walau sibuk macam mana, saya akan lebih menghargai masa bersama ibu dan keluarga,” jelasnya.

Dalam pada itu, Cakra akan membuat satu segmen tribute khas untuk arwah bapanya yang disifatkan menjadi tunjang utama dalam karier seni.

“Banyak benda yang saya menyesal sebab ayah yang banyak memberi sumbangan dalam setiap karya saya. Dia yang mendorong saya untuk menjadi seorang penyanyi. Jadi, di konsert nanti akan ada tribute untuk ayah,” katanya.

Konsert A Decade: Cakra Khan Live In Kuala Lumpur 2023 akan berlangsung pada 20 Januari depan di Dewan Plenary Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC).

Iklan

Baca juga: #SiBibirMerah: Trauma hilang insan tersayang, segera ubati rasa sedih, usah sampai kemurungan

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi