Capaian internet terhad, 3 beradik panjat bukit selama 20 minit sebelum memulakan PdPR

Capaian internet terhad, 3 beradik panjat bukit selama 20 minit sebelum memulakan PdPR
Capaian internet terhad, 3 beradik panjat bukit selama 20 minit sebelum memulakan PdPR
A
A
A

JIKA sebelum ini nama Veveonah Mosibin cukup tular di media sosial gara-gara dia nekad memanjat pokok demi untuk mendapatkan capaian internet untuk menjawab ujian peperiksaan, kini tiga beradik dari Kampung Gana, Papar, Sabah menghadapi situasi serupa.

Menurut laporan portal media tempatan, mereka bertiga memulakan sesi Pengajaran dan Pembelajaran Dari Rumah (PdPR) dengan mendaki bukit di belakang rumah mereka bagi mendapatkan capaian Internet yang lebih baik.

Tidak seperti pelajar lain yang hanya perlu membuka peranti atau komputer di rumah mereka, Joshua Emmanuel Jeffery, 12 serta dua adiknya, Jordon Emmanuel, 9, dan Joshean Emmanuel, 8, terpaksa mendaki selama 20 minit sebelum dapat memulakan sesi PdPR.

Joshua Emmanuel berkata, mereka akan ditemani ibu Esther Dungin, 37, atau bapa mereka  Jeffrey Joseph, 41, dan berada di atas bukit itu kira-kira tiga jam untuk mengikuti sesi PdPR masing-masing.

"Walaupun terpaksa daki bukit tetapi seronok dengan pengalaman ini tapi kena gigitlah (serangga), saya berharap di rumah ada Internet supaya kita tidak payah lagi naik bukit. Macam hari ini saya belajar Bahasa Cina, Bahasa Malaysia dan lain-lain lagi," katanya.

Joshean Emmanuel berkata, liputan Internet di kawasan rumah mereka agak lemah dan tidak memadai untuk membolehkan mereka melakukan pelbagai aktiviti PdPR.

Sementara itu, Esther berkata, liputan lemah di kawasan rumah mereka tidak mampu untuk menyokong aplikasi seperti YouTube yang digunakan untuk PdPR, menyebabkan dia dan suami berusaha mengenal pasti lokasi yang mempunyai liputan Internet lebih baik.

“Kerja rumah juga dihantar menerusi e-mel jadi kalau Internet lemah memang susah untuk anak-anak siapkan kerja sekolah, mahu tidak mahu kami terpaksa cari isyarat (Internet) di atas bukit,” katanya, menambah sebelum itu dia dan anak-anak terpaksa keluar ke tepi jalan utama untuk dapatkan capaian Internet.

Katanya suaminya naik ke atas bukit itu yang terletak kira-kira 500 meter di belakang rumah mereka sebelum sesi persekolahan tahun ini bermula dalam usaha mencari isyarat Internet yang lebih baik.

 "Suami cuba-cuba naik bukit cari isyarat Internet, rupanya ada, liputan juga lebih bagus jadi dibersihkan di sini dan 20 Jan (Rabu) yang lalu mula belajar di sini," katanya yang berharap masalah capaian Internet di kampung berkenaan dapat diselesaikan segera.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca