Kemasnya al-Quran tulisan tangan! Bakal doktor Al-Hafizah terima 2 anugerah JAKIM

MENGHAFAL keseluruhan al-Quran ialah fardu kifayah dan sunat ain iaitu sunat ke atas setiap Muslim. Tentu ramai yang mempunyai impian menguasai al-Quran bukan?

Bagi mereka yang mendalami hafazan al-Quran, mereka tidak hanya semata-mata menghafal 30 juzuk, aspek tajwid dan bacaan serta penulisan al-Quran Tahriri mengikut Resm Uthmani adalah salah satu perkara penting bagi menjamin kualiti hafazan al-Quran.

Baca juga: Wanita hebat, Iman Asri terpilih Syahadah Ula al-Fateh, lulus semakan 30 juzuk dalam 17 jam, 5 info mengenainya

Menghasilkan naskhah kitab suci itu dalam tulisan tangan itu bukan mudah.

Bakal doktor wanita, Anis Aqila Abdul Rahman baru-baru ini meraih dua anugerah daripada program Pensijilan Tahfiz Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Bercita-cita menjadi pakar psikiatri, pelajar tahun keempat Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Ijazah Sarjana Muda Pembedahan (MBBS) di MSU International Medical School itu menerima Anugerah Tahriri iaitu penulisan ayat-ayat al-Quran.

Baca juga: Hafal 30 Juzuk Dalam 9 Bulan 22 Hari, Pelajar MRSM Dedah Tip Khatam Pantas

Iklan

Anis Aqila menjadi inspirasi, sudahlah menghafal, mampu menulisnya dengan kemas dan betul.

“Al-Quran selamanya sebaik-baik kawan, peneman, benteng perisai daripada panahan ujian, pelerai tekanan serta ubat ketenangan biarpun dunia sedang berantakan,” kongsinya di Facebook.

Anis Aqila yang menyelesaikan hafalannya kali pertama ketika di Tingkatan Dua menerima anugerah kategori tahriri bersama dua lagi pelajar daripada Univeristi Islam Antarabangsa dan Instistut Pendidikan Guru Kampus Pendidikan Islam.

Baca juga: Tingkat fungsi otak dengan hafal al-Quran, Dr Hamid kongsi tip

Iklan

Sumber: MSU – Management & Science University, 1

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi.