SEBELUM ini pelukis kontroversi yang dikenali Fahmi Reza sering menjadi perhatian masyarakat akibat kerap mengutuk ahli politik dalam negara melalui lukisan.

Antaranya lakarannya adalah badut menyerupai Ahli Parlimen Pekan yang juga bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Selain itu, baru-baru ini dia juga pernah membuat lakaran memaparkan imej seorang lelaki berjanggut dan memakai penutup kepala berwarna merah jambu. Grafik lelaki berkaca mata itu sedang menadah tangan sambil menghembus nafas yang mengeluarkan tompok-tompok berwarna merah jambu menyerupai virus Covid-19.

Seni visual tersebut mendatangkan perasaan tidak senang warga maya kerana ada yang menganggap ia sebagai imej Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri.

Namun hari ini dia sekali lagi menaikkan kemarahan dan mendapat kecaman hebat apabila dia memuat naik poster lukisan digital yang memperlihatkan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham di dalam mangkuk tandas.

Situasi kali ini dilihat berbeza apabila dia mensasarkan dan membuat lakaran membabitkan penjawat awam yang juga hero kesayangan rakyat Malaysia itu di dalam mangkuk tandas.

Menerusi ‘sequence’ foto itu pula jelas lakaran Dr Noor Hisham kemudiannya ditekan masuk ke dalam oleh seseorang.

Artikel berkaitan: [VIDEO]Gigih pak cik Ladja kejar bot Polis Marin demi bantuan makanan penduduk

Iklan

Foto yang dimuat naiknya awal pagi tadi di Facebooknya, berkapsyen ‘please use the toilet’.

Posting tersebut ternyata menimbulkan pelbagai reaksi netizen dengan rata-rata mereka mengecam hebat tindakannya yang dilihat terlalu biadap dan melampau.

Iklan

Malah ramai yang turut memintanya menghormati Dr Noor Hisham yang telah bertungkus lumus dan tanpa henti bekerja dalam menangani penularan wabak Covid-19.

Kata mereka;

Muhamad Na’im Ab Razak – Ko ni dah terlampau free sangat ni Fahmi. Duk bajet rebel tak habis-habis. Mari datang Semporna ni. Aku serap kau masuk pasukan disinfection. Boleh cuci tandas awam juga kalau kau dah suka sangat dengan tandas.

Megat Ishak – Not funny. Just disrespectful and in poor taste. You have no sense of humour and should stop thinking that you have. This is shameful.

Shah Redza Rosli – This is too much. Fahmi, politikus mungkin boleh disatira, tetapi tidak Dr Norhisham. Dia dan semua barisan hadapan telah berpenat lelah untuk mengawal pandemik ini. Sewajarnya kau menghormati beliau. Rakyat Malaysia menyayangi Dr Norhisham. Kau silap Fahmi, kau silap.

Radin Muhammad Hilman – Freedom of speech is everything but with consequences. You are liable to what you portrayed or said. It should be called responsible speech.

Thomas Thomas Fahmi – Just advise. U can poke and troll politician. But DG is hardworking to curb the pandemic. At least to show some respect to him.

Arif Atan – Kalau letak muka orang politik orang tak kisah. Letak DG silap besarlah. Kebebasan bersuara bukan lesen untuk biadab tak kena tempat.

Aminah Hamzah – Jika awak tidak dapat bantu negara dengan hasil seni awak dan kelebihan yang Allah berikan, hormatilah orang yang berusaha untuk kita, jika tidak mampu berterima kasih cukuplah dengan diam. Kesihanilah diri awak sebab awak tidak dapat menolong diri sendiri jauh sekali untuk menolong negara. Semoga awak dan kita semua diberi hidayah oleh Allah dan tahu berterima kasih kepada orang banyak berbakti.