BARU-BARU ini kita dikejutkan dengan berita menyedihkan pemergian ke rahmatullah seorang srikandi negara iaitu Tun Rahah Mohamed Noah yang disifatkan sebagai seorang isteri dan wanita yang cekal, ibu penyayang dan insan berhati mulia.

Jenazah Tun Rahah telah selamat dikebumikan di Makam Pahlawan yang menghembuskan nafas pada hari Jumaat (18 Disember 2020).

Tun Rahah adalah isteri kepada bekas Perdana Menteri kedua Malaysia, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein dan anaknya Datuk Seri Najib Razak yang juga Perdana Menteri keenam.

Allahyarhamah menghembuskan nafas terakhir di usia 87 di Pusat Perubatan Prince Court. Berita duka itu pastinya membuatkan ramai yang bersedih dengan kehilangan itu termasuk Menteri Luar Negeri, Datuk Seri Hishammuddin yang menyifatkan kesedihan ini sama seperti apa yang dirasanya ketika pemergian bondanya, Tun Suhaila Mohamed Noah enam tahun lalu.

Bagaimanapun, di sebalik kesedihan itu tersebar pula kebaikan yang dilakukan oleh Tun Rahah kepada seorang individu tanpa mengira pangkat, kedudukan mahupun latar belakang.

Perkara itu kini tersebar apabila sekeping gambar yang menunjukkan seorang pakcik sedang menadah kedua tangan berdoa di luar masjid ketika pengebumian Allahyarhamah dan kini semakin tular dan menjadi bahan bualan warganet.

Najib turut memuat naik kembali gambar pakcik tersebut dengan ucapan terima kasih dan berharap dapat bertemu dengannya satu hari nanti.

“Amat menyentuh hati saya melihat ini.

“Saya tidak kenal pakcik tetapi saya berharap dapat bertemu satu hari nanti.

“Terima kasih atas doa untuk Allahyarhamah bonda.

“Semoga pakcik sentiasa di bawah rahmat Allah SWT,” tulisnya ringkas.

Iklan

Salah seorang individu di media sosial yang dikenali sebagai Azman Hasan bagaimanapun tampil di ruangan komen Facebook Najib Razak untuk menceritakan semula pertemuan dia bersama seorang warga emas itu.

“Saya jumpa dia tadi DS Najib. Dia kata dia pernah kerja sebagai tukang kebun di rumah Tun Rahah.

“Tun Rahah pernah biaya dia punya kos perubatan suatu ketika dulu. Dia nak balas memang tak mampu dan sepanjang bacaan talkim pakcik tadah tangan panjat doa.

“Sekarang kerja di kedai makan dekat Kampung Baru,” tulisnya.

Menurut Azman lagi, pakcik ini asal dari Terengganu dan turut menolak pemberian wang darinya dengan alasan masih mampu untuk sara diri.

Azman juga memaklumkan yang pakcik tu datang ke Masjid Negara dengan berjalan kaki dari Kampung Baru.

Iklan

Siapa sahaja yang menyaksikan kejadian itu pastinya mampu tersentuh. Semoga kebaikan yang dilakukan Tun Rahah ketika hayatnya mendapat balasan Allah SWT dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang beriman dan beramal soleh.