SITUASI pandemik Covid-19 yang semakin meruncing ketika ini membuatkan kerajaan mengambil langkah menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sejak beberapa bulan yang lalu.

Ketika PKP, setiap individu digalakkan berada dirumah dan tidak keluar ke mana-mana kecuali ada urusan penting di luar.

Langkah berhati-hati diambil dan kebanyakannnya tidak keluar dari rumah bagi mengelakkan jangkitan. Namun ia juga menjadi menyaksikan ada insan yang hidup berseorangan sehingga menemui ajal bersendirian tanpa diketahu

Gambar hiasan.

Insiden yang menyayatkan hati itu dikongsikan oleh seorang pengguna laman sosial dikenali @capiqzahari melalui sebuah video yang memaparkan beberapa petugas Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) cuba memecah masuk sebuah rumah.

Turut serta anggota bomba dan penyelamat yang lengkap memakai sut PPE memecahkan pintu sebuah pangsapuri selepas mendapat laporan tentang kematian seseorang.

Apa yang menyedihkan, menurut pengguna Twitter tersebut, penghuni rumah berkenaan dipercayai sudah meninggal dunia beberapa hari.

Penduduk di sekitar kediaman terbabit ‘tercium’ bau busuk sebelum mendapati penghuni rumah itu telah meninggal dunia.

Selain itu, @capiqzahari memaklumkan lokasi keadian dipercayai di Perumahan Rakyat Pantai Permai, Pantai Dalam, Bangsar.

Iklan

Susulan itu, rata-rata warga maya melahirkan kebimbangan jika perkara yang sama terjadi kepada diri atau ahli keluarga.

Sesetengah daripada daripada mereka menasihati supaya saudara mara atau jiran tetangga saling bertanya khabar lebih-lebih lagi yang tinggal bersendirian.

Iklan

Baca juga Penduduk di sekitar kediaman terbabit ‘tercium’ bau busuk sebelum mendapati penghuni rumah itu telah meninggal dunia.

Sumber: @capiqzahari