TREND semasa hari ini, ramai dalam kalangan masyarakat gemar menggunakan aplikasi popular yang dikenali sebagai TikTok untuk berhibur.

TikTok dilihat telah berjaya menarik perhatian ramai dengan penghasilan video pendek dengan pelbagai fungsi penyuntingan yang mudah.

Apatah lagi apabila ada trend ‘cabaran’ atau ‘challenges’ yang mendorong ramai pengguna untuk menyertai sambil membandingkan kreativiti masing-masing.

Maka ramai dalam kalangan pengguna yang sentiasa ingin dilihat ‘up to date’, akan sentiasa menghasilkan video-video cabaran di aplikasi tersebut.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Namun lain pula dengan sekumpulan anak muda yang menggelarkan mereka sebagai Skuad Jerung Merah.

Mereka yang juga usahawan dilihat telah mencipta banyak pengisian video pendek dengan menggunakan dialek Terengganu dan tarian yang unik serta memakai kain batik.

[VIDEO]Semangat! Meskipun teruk dikecam, Skuad Jerung Merah tak hirau kata orang

Apa yang menariknya, menerusi perkongsian video di akaun @Sofiaa Marieylla, mereka dilihat sentiasa menyuntik semangat ahli untuk terus bangkit mencipta kejayaan walaupun kelihatan masih di usia remaja.

Hasil penelitian penulis, banyak video mereka mendapat tontonan tinggi, namun tidak kurang juga pelbagai kecaman yang diberikan oleh warganet terhadap Skuad Jerung Merah.

Ujar mereka;

“Setiap kali video jerung merah lalu kena perlahankan volume. Menjerit sakan.”

“Aku minat jerung merah ni… sempoi je. Deme je beria nak kecam-kecam.”

“Kak tak silap saya jerung duduk dalam air kenapa jerung akak kat udara.”

“Best video korang, pilihan lagu kena ngan drama.”

Baca juga Isu jam Rolex: Siti Kassim minta maaf, Menteri Agama doakan diberi kesihatan baik

“Tabiklah! Biasa orang kena kecam sikit dah give up, tapi jerung merah tetap berani dan semangat!”

“Mommy Sofia punya hey tu sampai Shah Alam boleh dengar. Macam halilintar.”

Tetapi mereka kelihatan terus cekal meskipun teruk dikecam. Semangat yang ditunjukkan juga berkobar-kobar dan tidak menghiraukan apa kata netizen terhadap mereka.

Tidak dapat dinafikan, video tujuh gadis Pantai Timur tersebut kebanyakannya lucu dan menghiburkan!

Selamat mencipta kejayaan anak muda!

@sofiaamarieyllaOtak mummy jatuh hilang 🤯 ##squadjerungmerah ##teamsofiaahebat ##sofiaamarieylla ##jerungmerah ##melangkahtanpagiveup

♬ original sound – Sofiaa Marieylla