MASALAH batu karang pada buah pinggang merupakan komplikasi yang biasa terjadi yang membebankan penghidapnya.

Menurut Pakar Perubatan Umum Pengkhususan Perubatan Nutrisi, Dr Norman Mohd Norawi, lazimnya, kaum lelaki lebih ramai mengalami masalah berkenaan berbanding wanita.

Dr Norman.

“Ia adalah satu penyakit yang sangat menyeksakan kerana ia menyebabkan rasa sakit yang teruk pada bahagian pinggang hingga ke ari-ari. Jika keadaan ini tidak di rawat dengan baik, ia boleh menyebabkan kerosakan kekal buah pinggang,“ beritahunya.

Terdapat beberapa tanda khusus masalah batu karang pada buah pinggang iaitu:

Rasa sakit yang sangat kuat bahagian belakang hingga ke kawasan ari-ari. Ia akan datang dan hilang secara berulang-ulang.

Air kencing menjadi keruh, berdarah dan berbau kuat.

Warna air kencing boleh juga menjadi keperangan atau merah jambu akibat kandungan darah di dalamnya.

Rasa hendak buang air kecil yang kerap, tetapi tidak mengeluarkan jumlah air kencing yang banyak.

Rasa loya, perut memulas dan muntah-muntah terutama semasa sakit yang teruk.

Jangan lupa follow kami di Instagram!

Rasa seperti hendak demam dan menggigil.Dalam pada itu, kata Dr Norman, penyakit batu karang buah pinggang mempunyai beberapa jenis. Antaranya:

1. Batu karang kalsium fosfat.

  • Sangat biasa berlaku dan senang untuk dipecahkan serta dilarutkan dalam air kencing yang diasidkan dengan vitamin C.

2. Batu karang kalsium oksalat.

  • Batu karang jenis ini lebih keras dan juga sangat biasa terjadi, tetapi ia tidak mudah larut dalam air kencing yang diasidkan.

3. Batu karang magnesium ammonium fosfat (struvite).

  • Ia jarang berlaku dan selalunya kesan daripada jangkitan kuman dalam saluran kencing serta boleh larut dengan mudah dalam air kencing yang diasidkan dengan vitamin.

4. Batu karang asid urik.

  • Berlaku kepada pesakit gout yang kronik yang mempunyai paras asid urik yang sentiasa tinggi. Asid berkenaan akan menjadi kristal di dalam air kencing, lalu membentuk batu karang di dalam buah pinggang dan pada saluran kencing.

5. Batu karang cystine.

  • Batu karang jenis ini sangat jarang berlaku. Ia terjadi akibat faktor genetik kerana kegagalan buah pinggang menyerap semula bahan cystine. Selalunya, ia lebih kerap berlaku kepada kanak-kanak.

Suplemen terbaik

Dalam pada itu, kata pakar berkenaan, terdapat kajian menunjukkan magnesium mempunyai fungsi yang penting untuk mencegah terjadinya penyakit batu karang pada buah pinggang.

Iklan

“Pengambilan suplemen magnesium sekurang-kurangnya dengan dos 300 hingga 400 miligram sehari adalah disarankan. Nisbah yang baik adalah di antara magnesium dan kalsium adalah 1:1 dari segi dosnya,“ saran beliau.

Pun demikian, terdapat pelbagai jenis suplemen magnesium seperti magnesium citrate, chelate, malate atau chloride.

“Suplemen magnesium oksida adalah yang paling murah dan mudah didapati, tetapi hanya 5 peratus sahaja yang akan diserap oleh tubuh dan selebihnya akan menjadikan najis lawas atau mungkin menyebabkan masalah cirit-birit.

“Suplemen magnesium citrate adalah yang paling baik. Selain harganya yang berpatutan, ia juga mudah untuk didapati di farmasi atau klinik,“ katanya.

Dalam pada itu, portal kesihatan antarabangsa, Healthline turut menyenaraikan beberapa tip mencegah pembentukan batu karang secara semula jadi.

Antaranya:

  • Ambil air dengan kuantiti yang mencukupi.

Pembentukan batu karang boleh terjadi daripada kencing yang terlalu pekat disebabkan oleh kurangnya minum air.

Iklan

Cecair berkenaan bukan sahaja mengeluarkan toksin, tetapi juga membantu menggerakkan batu dan ‘menggosok‘ saluran kencing. Jadi, disarankan minum air antara lapan hingga 12 gelas sehari.

  • Minuman jus asli.

Jus buah-buahan atau daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan seperti lemon, limau, jus delima, saderi dan selasih boleh diambil kerana ia dapat mengelakkan pembentukan batu karang. Buah-buahan itu bukan sahaja dapat meningkatkan jumlah kuantiti air kencing, malah mengandungi potassium dan asid sitrik yang tinggi.

  • Minyak ikan.

Minyak ikan mempunyai lemak omega-3 yang tinggi, sekali gus boleh mencegah batu karang. Ia akan bertindak meminimumkan perkumuhan kalsium melalui buah pinggang dan juga meningkatkan kandungan sitrat dalam air kencing.

Antara contoh ikan yang kaya dengan lemak omega-3 ialah salmon, tuna, mackerel dan sardin.

Jangan lupa follow kami di Instagram!