5 kelebihan, kekurangan Chromebook. Harga murah baca dulu sebelum beli

A
A
A

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa bermula pada 10 Mei hingga 6 Jun 2021 di seluruh negara.

Dijangkakan pelaksanaan tersebut mungkin dilanjutkan sekiranya jumlah kes positif Covid-19 terus meningkat. Situasi itu secara tidak langsung akan menyebabkan ramai individu terpaksa bekerja dari rumah (BDR).

Sementara itu, sesi pembelajaran secara bersemuka di sekolah terpaksa ditangguhkan dan pelajar meneruskan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sehingga 12 dan 13 Jun ini.

Justeru, apabila perlu melunaskan tugas baik dari segi kerja mahupun kelas online di rumah, maka kita harus bersiap-siaga dari segi kelengkapan seperti internet dan komputer.

Sehubungan itu, bagi segmen Trend hari ini SinarPlus kongsikan 'sesuatu' yang menarik.

Chromebook adalah versi komputer riba biasa yang sangat mudah. ChromeOS berasaskan Linux dan hanya membenarkan muat turun ke awan dan muat turun minimum ke peranti itu sendiri.

Terdapat beberapa permainan dalam Google Play Store yang korang boleh muat turun, namun tidaklah banyak kerana menggunakan browser sahaja.

Bukan itu sahaja, pengguna juga boleh memuat turun gambar dan fail ke Google Drive dan mengaksesnya di Chromebook.

Bagaimanapun, bagi mereka yang ‘mengintai’ Chromeook untuk kegunaan peribadi ataupun buat kelas online anak-anak terdapat kelebihan dan kekurangan komputer riba itu yang perlu dipertimbangkan.

Kelebihan

1. Chromebook lebih murah

Peranti tersebut harganya lebih murah berbanding komputer riba biasa. Ini disebabkan reka bentuknya ringkas dan kemampuan yang dicipta tidak besar untuk ‘run’ pelbagai program.

Namun begitu, Chromebook bagus untuk penggunaan asas menggunakan internet dan menaip sekiranya korang menyimpan fail di dalam storan cloud sedia ada. Harga Chromebook pula lebih berpatutan berbanding peranti lain di pasaran.

2. Operasi Chrome stabil dan pantas

Sistem operasi (OS) Chromebook berupaya untuk ‘boot’ dalam masa beberapa saat.

Apabila menekan butang kuasa, komputer riba akan menyala hampir seketika dan boot beberapa saat kemudian. Semasa beroperasi ketika dihidupkan dan dimatikan, korang tidak akan berhadapan masalah ‘lag’.

Kadang-kadang terdapat sedikit kelewatan, tetapi prestasi Chromebook sangat cepat. Jarang berlaku masalah crash kerana OS stabil dan berjalan lancar.

3. Bateri tahan lama

Jangka hayat bateri antara sembilan hingga 11 jam berbanding komputer riba Windows (tiga hingga empat jam).

Ini bermakna individu tidak perlu mengecasnya dengan kerap dan Chromebook pilihan terbaik semasa dalam perjalanan jauh atau kembara.

4. Tidak terdedah virus

Chromebook mempunyai antivirus built-in yang akan dikemas kini dengan kerap. Jadi, korang tidak perlu bimbang tentang fail yang berpotensi berbahaya pada komputer riba.

5. Ringan dan padat

Kebanyakan Chromebook dicipta dengan saiz lebih kecil daripada kebanyakan komputer riba. Ia lebih nipis dan lebih ringan kerana operasi tidak mengenakan sistem yang rumit.

OS Chrome pada asasnya berasaskan web, jadi komponen yang diperlukan untuk mencipta komputer berfungsi pada tahap minimum.

Kelemahan

1. Storan dalaman minimum

Chromebook hanya mempunyai 32GB storan. Jadi korang hanya dapat menyimpan gambar dan fail teks dalam jumlah yang kecil. Bagi penyimpanan fail bersaiz besar, maka diperlukan Google Doc dan Google Drive.

2. Masalah mencetak

Walaupun boleh mencetak dari Chromebook, tetapi membuat tetapan berfungsi dengan pencetak mungkin sukar kerana sebilangan pencetak tidak serasi untuk Chromebook.

Oleh itu, untuk mencetak secara terus dari Chromebook dapatkan mesin pencetak yang mempunyai fungsi bluetooth.

3. Luar capaian internet

Jika peranti di luar capaian internet tidak banyak yang boleh dilakukan. Misalnya, untuk menyunting dokumen di dalam Google Doc, korang memerlukan internet.

Baca juga Ibu ayah siap sedia. KPM bakal laksana PdPR 2 minggu lepas cuti raya bendung jangkitan di sekolah

4. Tidak support banyak game

Sudah tentu banyak permainan yang boleh korang akses di gedung Google Play, namun tidak ada banyak pilihan menggunakan peranti itu.

Ia disebabkan kebanyakannya browser-based games. Lagipun Chromebook itu sendiri tidak mempunyai kapasiti atau keupayaan untuk menyokong pelbagai jenis permainan.

5. Tidak boleh menyunting video atau gambar

Tidak ada perisian penyuntingan video atau foto berkualiti tinggi tersedia di dalam Chromebook. Terdapat beberapa penyuntingan foto berkonsepkan browser-based, tetapi keupayaannya terhad.

Jika individu mencari peranti yang akan digunakan untuk mengedit atau melakukan apa-apa selain menulis dan menyimpannya di Cloud, maka Chromebook tidak disyorkan.

Sekiranya berhajat hanya menggunakannnya bagi kerja berbentuk penulisan atau kelas PdPR, Chromebook adalah pilihan yang tepat.

Hasil carian SinarPlus di beberapa laman e-dagang mendapati Chromebook dijual pada harga antara RM349 hingga RM7,500 bergantung kepada fitur dan saiz skrin.

Direkodkan, Statistik Jabatan Perangkaan Malaysia (April 2021), Statistik Utama Tenaga Buruh Di Malaysia, Februari 2021 seramai 15.27 juta rakyat Malaysia tergolong daripada mereka yang bekerja.

Sementara itu, dianggarkan seramai 2,741,837 murid dan 2,037,433 pelajar sekolah menengah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (Data APDM 31 Julai 2020) mungkin sedang PdPR.

Diharapkan dengan perkongsian ini dapat membantu korang mendapatkan peranti sesuai bagi memudahkan bekerja dari rumah dan PdPR.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca