KALAU nak tahu, pada tahun 1884, individu pertama yang mencipta mentega kacang adalah Marcellus Gilmore Edson, seorang warganegara Kanada.

Sejak dari itu ia menjadi ruji di rumah-rumah Amerika Utara selama hampir 131 tahun lamanya.

Mentega kacang dikatakan berkhasiat dan lazat terutama jika dimakan dengan roti. Ia juga rendah lemak dan kaya dengan nutrien yang sihat.

5 khasiat mentega kacang yang ramai tak tahu, mampu kurangkan risiko kematian

Kalau korang sedang diet, Peanut Butter adalah salah satu menu hidangan yang mampu untuk membantu penurunan berat badan.

Pun begitu, sebenarnya terdapat pelbagai lagi khasiat yang terkandung dalam mentega kacang yang kita sering terlepas pandang dan ramai juga dalam kalangan kita yang masih tidak tahu.

Antaranya adalah seperti :

  1. Mengurangkan risiko kematian

Menurut kajian Vanderbilt University 2015, makan kacang setiap hari dikaitkan dengan risiko kematian yang lebih rendah. Apa yang memberi kacang keupayaan untuk menghalang penuaan?

Jawapannya adalah ketumpatan nutrien mereka yang tinggi kerana kacang mempunyai profil lemak yang sihat, termasuk lemak mono dan polyunsaturated yang kaya dengan antioksidan.

Selain itu, ia juga mengandungi nutrien seperti kalium yang membantu mengekalkan tekanan darah yang sihat, kaya serat dan mengandungi phytosterols tumbuhan yang sihat.

Asid lemak tanpa tepu dan tak tepu telah ditunjukkan untuk menurunkan kadar kolesterol dan trigliserida LDL, menurunkan risiko sindrom metabolik, penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

2. Cepat kenyang

Lemak dan protein monounsaturated butter mentega sangat sihat. Korang boleh cuba mentega kacang yang disapu pada roti bakar untuk menu sarapan pagi dan membuat sandwich untuk makan tengah hari, atau salut pada buah epal untuk dijadikan seperti snek yang mampu menghalang korang makan berlebihan.

Namun ia haruslah diambil secara sederhana. Saiz hidangan yang baik ialah dua sudu. Korang juga boleh campuran mentega kacang ke dalam makanan dan mempelbagaikan mengikut kreativiti dan selera masing-masing. Mesti cepat kenyang.

3. Lebih Bertenaga

Protein, serat dan lemak sihat dalam mentega kacang boleh memberikan tenaga yang diperlukan untuk sepanjang hari.

Ia juga membantu mengekalkan gula darah yang stabil bagi menghalang keletihan dan lesu ketika sedang bekerja.

Lepas ni kena pastikan mentega kacang kena sentiasa ada stok dekat office. Barulah bertenaga buat kerja!

4. Menurunkan berat badan

Walaupun korang mengawal ketat pemakanan, kajian menunjukkan bahawa termasuk kacang boleh membantu mengurangkan berat badan. Nak tahu kenapa?

Iklan

Kacang mengandungi mengandungi kandungan protein yang tinggi. Tambahan pula ia mengandungi kandungan lemak dan serat tinggi yang akan menjadikan daya kelaparan tahan lebih lama. Ini secara tak langsung korang akan kurang makan.

Hasilnya dengan pengambilan mentega kacang, mungkin kurang pengambilan kalori pada siang hari. Kebanyakan orang mendapati makan 200 kalori mentega kacang lebih sihat daripada, katakan, 200 kalori pretzel.

5 khasiat mentega kacang yang ramai tak tahu, mampu kurangkan risiko kematian

Menurut satu kajian di Journal of Obesity and Related Metabolic, kacang tanah juga boleh meningkatkan relau metabolik.

Dalam kajian itu, kadar metabolisme subjek melonjak sebanyak 11 peratus apabila seseorang itu makan kira-kira 500 kalori kacang setiap hari selama 19 minggu.

Iklan

5. Akan lebih bijak

Ya! Jangan terkejut, satu kajian mendapati bahawa lemak monounsaturated yang terdapat dalam makanan seperti kacang dan minyak zaitun adalah perlindungan terhadap kesihatan dan fungsi otak.

Bagaimana? Ciri-ciri antioxidative dan anti-inflamasi kacang membantu mengurangkan tekanan (atau kerosakan oksidatif) ke otak. Jadi untuk mereka yang sedang membesar, mentega kacang sesuai untuk diambil kerana ia boleh merangsang pertumbuhan sel-sel otak.

Namun perlu ingat! Jenama yang salah juga mampu menjejaskan zakar. Sesetengah petani kekacang ini menggunakan racun perosak menjadikan bahan kimia senang larut dalam pertumbuhan kacang.

Pendedahan racun perosak telah dikaitkan dengan kecacatan kelahiran dan kesuburan pada lelaki. Bagaimana nak memilih mentega kacang yang sesuai dengan ciri-ciri di atas? Pilihlah yang mengandungi pelbagai organik. Jadi, perlu hati-hati dalam memilih jenama.

Sumber: MSNLifestyle