MENGANJURKAN festival budaya seni persembahan tradisional Malaysia melalui medium moden.

Itu yang diusahakan oleh Kementerian Pelancongan, Kesenian & Kebudayaan Malaysia berganding bahu dengan artis persembahan dari seluruh negara untuk memperkenalkan Festival Seni Maya Malaysia yang pertama!

Dianjurkan oleh Syarikat Teater Masakini, Sutra Foundation dan Surprise Ventures, festival ini akan mengumpulkan lebih daripada 205 individu dari seluruh dunia seni persembahan Malaysia.

Antaranya termasuklah artis, jurukamera, kru pencahayaan, kontraktor peralatan dan banyak lagi. Para seniman akan berkumpul untuk mempamerkan pelbagai jenis muzik, tarian dan teater selama 17 hari.

Mengulas mengenai pengumuman itu, Menteri Pelancongan, Kesenian & Kebudayaan Malaysia, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, tidak pernah ada acara seni atau festival berskala dan bentuk ini di Malaysia.

“Kami bangga dapat membawakan kepada anda Seni Maya Pertama Malaysia. Gerak Angin benar-benar mewujudkan semangat seni dan budaya nasional melalui syarikat-syarikat yang terlibat dan persembahan yang akan dipamerkan.

“Malaysia mempunyai salah satu budaya seni pertunjukan yang paling dinamis – dibentuk oleh pertumbuhan puluhan tahun dari latar belakang kaleidoskopik masyarakat dan tempat.

“Gerak Angin adalah sambutan warisan yang sangat besar itu. Ini juga bagi membangunkan semula dan menaikkan semangat, sesuatu yang kita semua perlukan ketika ini,” tambahnya dalam kenyataan media baru-baru ini.

Logo Gerak Angin sebahagiannya dirancang oleh artis tempatan terkenal Sivarajah Natarajan yang dikenali sebagai “pelukis penari”.

Gerak Angin akan menampilkan koleksi persembahan artis Malaysia yang pelbagai. Akan ada 17 syarikat produksi terlibat dari seluruh pelosok Malaysia yang merangkumi muzik, tarian dan teater.

Tirai Gerak Angin akan lebih dibuka pada 16 September 2020 – sempena Hari Malaysia. Dari sana, Gerak Angin akan menampilkan persembahan satu, 10 hingga 15 minit dari syarikat produksi yang mengambil bahagian setiap hari hingga 2 Oktober 2020.

Persembahan ini akan dimuat naik ke saluran YouTube Festival dan juga akan tersedia melalui laman web dan laman Facebook Festival.

Di antara persembahan muzikal tersebut adalah Geng Wak Long, KL Jazz & Arts Center dan Pusat Budaya Pusaka, sementara syarikat produksi tarian adalah Sutra Foundation, Dua Space Dance Theatre dan Cempaka Performing Arts Company. Tiga sektor terlibat syarikat teater seperti STEPS, ACX Productions dan Theatrethreesixty.

Iklan

Sementara itu, Pengarah Artistik Syarikat Teater Masakini, Puan Seri Sabera Shaik berkata, beberapa bulan kebelakangan ini sangat sukar bagi semua rakyat Malaysia – termasuk artis membuat persembahan dan merasa mustahil untuk menunjukkan bakat mereka di tengah wabak global ini.

“Gerak Angin mewakili usaha kolektif kami untuk membuat platform baru yang dapat melampaui ruang, masa dan generasi untuk menyoroti seniman-seniman yang sangat beragam, cantik dan berbakat ini,” katanya.

Dipotret dengan kamera 4K definisi tinggi yang menakjubkan di Studio Ramli Hassan yang terkenal, Gerak Angin akan memberi peminat dan pendatang baru pengalaman seni persembahan Malaysia yang belum pernah dilihat sebelumnya.

Iklan

Kandungan akan dihantar melalui platform digital yang paling mudah diakses dan disajikan, untuk memperluas daya tarikan seni budaya Malaysia.

Ketua Yayasan Sutra, Datuk Ramli Ibrahim pula berkata, Gerak Angin dikonseptualisasikan untuk menghidupkan gaya baru dalam kancah seni persembahan di Malaysia.

“Kami mahu Gerak Angin memperkuat seniman lokal dengan pendekatan yang dinamis dan moden sekali gus memberi inspirasi kepada penonton dengan persembahan yang menarik.

“Saya benar-benar percaya bahawa Gerak Angin mempunyai gabungan keaslian dan aksesibilitas yang tepat untuk mempamerkan semua persembahan seni Malaysia dengan berkesan,” katanya.